Al 3000 mensen geholpen die bloed nodig hadden. Martin Van De Loo uit Lanaken: "Bloed geven is verslavend"

Martin Van De Loo uit Lanaken is al 40 jaar fervente bloeddonor. Met een bloed- of plasmadonatie help je 5 patiënten. Omgerekend heeft Marcel al ongeveer 3000 mensen geholpen. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

Elke keer dat Martin naar het donorcentrum in Genk gaat, geeft hij een halve liter bloed. "Je lichaam heeft tijd nodig om die hoeveelheid terug aan te vullen, daarom mag je maar 4 keer per jaar doneren", vertelt Martin. Voor plasma is dat anders. Dan wordt enkel het plasma uit het bloed gehaald. De bloedplaatjes en rode boedcellen krijg je terug. "Daarom kan je om de twee weken plasma geven."

Aftellen

Martin was net 18 toen hij donor werd. "Ik was bij het Rode Kruis en had echt afgeteld om bloed te kunnen geven", vertelt hij.  Ondertussen zijn we 40 jaar en heel veel bloed en plasma verder. Voor Martin is het een teken dat hij gezond is. "Bloed geven doe je als je lichaam fit is, bloed krijgen is voor zieke mensen." 

Meestal wordt het bloed verwerkt tot verschillende bloedproducten. Dat is omdat patiënten meestal maar één bestanddeel van het bloed nodig hebben: rode bloedcellen, plasma of bloedplaatjes. Een klein deel van de donaties wordt wel als ‘volbloed’ bewaard, en kan worden toegediend in bijvoorbeeld traumagevallen. Hoewel je 5 mensen helpt als je een keer gaat bloed geven, red je pas een leven met 35 afnames. 

Zolang ik gezond ben, wil ik donor blijven

Het putje in zijn arm verraadt dat Martin al jaren donor is. Elke keer gaat er met de naald een miniscul stukje huid mee. En dat telt op natuurlijk. "Maar pijn doet het niet. Ook nadien voel ik me niet slap, ik merk er eigenlijk niets van. Alleen het laatste restje dat je terug krijgt na het plasma geven, is koud. Dan voel je waar je aders lopen", lacht Martin nog. "Maar pijnlijk is het niet." Hij is dan ook nog niet van plan om te stoppen. "Zolang ik gezond ben, wil ik donor blijven."

Meest gelezen