Minstens 45 bootvluchtelingen omgekomen voor Libische kust

Voor de kust van Libië, in Noord-Afrika, zijn deze week minstens 45 bootvluchtelingen verdronken die op weg waren naar Europa. Het gaat om de dodelijkste schipbreuk met migranten dit jaar in de Middellandse Zee, melden de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het scheepvaartongeval deed zich maandag voor nadat de motor van de boot ontplofte voor de kust van de stad Zuara. 37 opvarenden konden door lokale vissers worden gered. Uit de verklaringen van de overlevenden blijkt dat 45 anderen, onder wie 5 kinderen, om het leven zijn gekomen. De meeste opvarenden waren afkomstig van Senegal, Mali, Tsjaad en Ghana.

Naar aanleiding van het ongeval roepen UNHCR en IOM op tot een uitbreiding van de reddingscapaciteit op de Middellandse Zee. "Wij dringen er bij de staten op aan om snel te reageren op deze incidenten en systematisch een voorspelbare veiligheidshaven te bieden aan mensen die op zee worden gered", klinkt het.

 "Er ontbreekt nog altijd een toegewijd en door de EU geleid opsporings- en reddingsprogramma", aldus de organisaties, die vrezen voor nog meer grote scheepsrampen met migranten in de toekomst.

Vanuit Libië, waar een bloedige oorlog woedt en chaos heerst, wagen elk jaar duizenden mensen de risicovolle oversteek naar Europa. Onlangs uitte het Rode Kruis nog zijn bezorgdheid omdat steeds meer migranten verdrinken tijdens hun tocht over de Middellandse Zee. Hulpverleners in Libië en buurland Tunesië moeten steeds vaker lichamen bergen die aanspoelen aan de kust.

Meest gelezen