Radio 2

Molenbeekse buurvrouwen pakken corona-kilo's aan: "Met workshops en sport kinderen én volwassenen doen afvallen"

Wie in Molenbeek zijn corona-kilo’s wil verliezen, kan zich aansluiten bij 'BMI in Balans'. Een initiatief van Molenbeekse buurvrouwen waaronder Malika Aberkan. Tijdens de quarantaine was de 36-jarige leerkracht én moeder maar liefst zeven kilo bijgekomen. En ze was lang niet de enige. Iedereen, kinderen én volwassenen, kan zich aansluiten voor workshops rond gezond eten en sporten. 

Net als veel mensen kwam Malika Aberkan tijdens de quarantaine heel wat kilo's bij. En ook haar gezinsleden konden het eten niet laten. "Mijn kinderen verveelden zich, en stapten vaker naar de koelkast. Hun routine was helemaal weggevallen. Toen ik zeven kilo was bijgekomen besloot ik rondjes te lopen langs het kanaal in Molenbeek. Een loopcoach heeft me daarbij geholpen. En zo was ik alvast mijn eigen kilo's kwijt. Maar toen ik terug les ging geven en mijn leerlingen zag was ik echt geschrokken. Heel wat van hen waren bijgekomen. Maar ook leerkrachten die ik in de leraarskamer zag en zelfs ouders. Ik kom in verschillende scholen, maar overal was hetzelfde verhaal. Leerlingen bleven aan de kant zitten omdat ze zich schaamden. Toen dacht ik, hier ga ik iets aan doen." 

Fijn dat de VGC het project steunt zodat we budget hebben om professionals uit te nodigen

Malika Aberkan, intitiafneemster BMI in Balans

Zo is 'BMI in Balans' geboren. Een project waarbij Malika workshops en sportactiviteiten organiseert om Molenbekenaars bewust te maken van gezonde voeding en bewegen. "Zo heb ik een diëtiste aangesproken die meteen wilde meewerken. Zij legt op een heel laagdrempelige manier uit hoe je gezondere eetgewoontes kan aanleren. Het fijne is dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie het project steunt zodat we budget hebben om professionals uit te nodigen. Zo is er ook een loopcoach die trajecten ontwikkelt voor elk niveau. Zo kan je wandelen, joggen of hardlopen. (Tekst gaat verder onder foto). 

Radio 2

Daarnaast is Malika ook een samenwerking aangegaan met Bazaar Troittoir. Dat zijn alternatieve wandelingen doorheen de stad, en dus ideaal als staycation. "Waarom de eigen Brusselaars hun stad niet laten herontdekken? En intussen zijn ze ook nog eens in beweging". 

Hoewel het project in Molenbeek loopt, is iedereen welkom. De volgende activiteit is nu zondag 23 augustus. Dan gaan de Brusselaars de corona-kilo's te lijf met een gegidste stadsloop door Molenbeek. Meer info daarover vind je op de Facebookpagina van BMI in Balans. 

Radio 2

Meest gelezen