Videospeler inladen...

Slechts 1 op de 3 Vlamingen nog gemotiveerd om coronamaatregelen op te volgen: "Het is een "moet-ivatie" geworden"

De motivatie om de coronamaatregelen strikt op te volgen, zakt weg. Slechts 1 op de 3 Vlamingen is nog gemotiveerd. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van de Universiteit Gent. In maart was 81 procent gemotiveerd om de maatregelen te volgen. Half juli - bij de eerste versoepeling - was dat al gedaald tot 69 procent en afgelopen week bleek nog maar 35 procent achter de huidige maatregelen te staan.

Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie aan de UGent, zegt dat de overheid meer concrete doelen moet opstellen. Het is alle hens aan dek, volgens hem. "Ik denk dat het belangrijk is dat de bevolking perspectief krijgt, dat de overheid concreet aangeeft waar we naartoe willen. Dat kan door te zeggen dat we bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames zien dalen naar pakweg 50 per dag. Dan hebben we een doel voor ogen. Waar willen we staan binnen 2 weken, 4 weken, een maand? Dat helpt de bevolking om duurzaam gemotiveerd te blijven."

Hoe groter de demotivatie, hoe sneller we opgeven

Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie UGent

"Meer en meer mensen voelen aan dat het een verplichting wordt, om kritiek van anderen of een boete te vermijden. Ze zien als het een "moet-ivatie", een karwei. Hoe moeilijker het wordt, hoe sneller mensen gaan toegeven aan een verleiding. Ze worden bijvoorbeeld uitgenodigd op een barbecue en ze gaan daarop in, want het kost hen al zoveel energie", vult Vansteenkiste in "De ochtend" op Radio 1 aan.  

Onze vrijwillige motivatie staat vandaag op een dieptepunt. Daardoor volgen we de maatregelen zelf ook minder op. Zo houdt maar 45 procent van de bevolking zich aan de bubbel van vijf. "Hoe groter de demotivatie, hoe sneller we opgeven", aldus Vansteenkiste. Daarbij zijn er verschillen in leeftijd. "Jongvolwassenen zijn minder gemotiveerd dan oudere generaties, zoals in het begin van de lockdown. De dalende trend zet zich wel voort bij de verschillende leeftijdscategorieën." 

Bekijk het interview met professor Vansteenkiste in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Spring zuinig om met onze energie

Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie UGent

Vansteenkiste wijst ook op het "reboundeffect" bij versoepelingen. "Mensen vinden dat ze mogen profiteren, omdat (bij verstrengingen, red.) hun autonomie in het gedrang is gekomen."

De professor roept de overheid op om zuinig om te gaan met de energie van de bevolking. "We vinden dat bepaalde maatregelen té strikt zijn. Lokale overheden zijn in een controlerende kramp geschoten. Neem de mondmaskerplicht. Als je gaat wandelen met je hond, heeft het weinig virologische meerwaarde om een masker te dragen. Maar er wordt een inspanning gevraagd. Een inspanning die niets oplevert. Het kost ons energie."

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Maarten Vansteenkiste in "De ochtend":

Wil je zelf deelnemen aan het onderzoek van Maarten Vansteenkinste en zijn team? Dat kan via deze link.

Meest gelezen