Afbeeldingen van roetpieten zullen wel nog mogen

Na Facebook en Instagram volgt nu ook bol.com: term "Zwarte Piet" mag niet meer gebruikt worden

Na Facebook en Instagram heeft nu ook webwinkel bol.com beslist om de term "Zwarte Piet" niet meer te gebruiken. Vanaf eind september is het niet meer mogelijk om producten te verkopen die de term "Zwarte Piet" bevatten, verkooppartners hebben tot dan de tijd om hun gamma te verkopen of van bol.com te halen.

Vanaf eind september zullen klanten bij bol.com geen artikelen meer kunnen kopen die de term "Zwarte Piet" bevatten. Ook in de teksten die bij de producten staan zal de term niet meer gebruikt worden. In de plaats daarvan zal de term "Piet" gebruikt worden. Kostuums kunnen wel nog verkocht worden, maar op voorwaarde dat ze geen stereotiepe kenmerken - zoals grote gouden oorbellen of een zwarte pruik - bevatten. 

De verkooppartners hebben dus tot eind september tijd om de artikelen uit te verkopen of uit het assortiment te halen. "Daarna zullen we het zelf actief weren van ons platform", klinkt het bij bol.com.

Verder past de webwinkel de huidskleur in producten aan naar 'beige' of een andere passende kleur, wanneer wordt verwezen naar een blanke huidskleur.

De webwinkel heeft het zelf over "voortschrijdend inzicht, passend bij de actualiteit in Nederland en België. De webwinkel stelt dat iedereen bij bol.com terecht moet kunnen en zich er welkom bij moet voelen. "Je welkom voelen gaat niet samen met een assortiment dat aanzet tot discriminatie/haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren."

Bol.com volgt zo het voorbeeld van Facebook en Instagram. Die beslisten vorige week dat alle foto's en video's van Zwarte Piet en van Joodse karikaturen verwijderd worden. 

Meest gelezen