Pexels

Nu ook webshops voor echtscheidingen: "Goedkoper op deze manier"

Je kan op het internet nu ook juridische documenten aankopen om je echtscheiding te regelen. Advocaat Johan Brees uit Hasselt heeft naast een fysiek advocatenkantoor nu ook een webshop, waar hij dat soort documenten aanbiedt. Dat vertelde hij op Radio 2 Limburg. 

"Er is een grote vraag naar juridische documenten, zoals ouderschapsovereenkomsten of verzoekschriften en dat komt omdat er een groeiende tendens is, waarbij mensen hun echtscheidingen, als het kan en eenvoudig is, zelf willen doen", dat zegt Hasselts advocaat Johan Brees. "De Belgische wet laat dat perfect toe, maar je moet wel een aantal procedurele regels volgen, en daar wringt het soms."

De webshop die Brees online bracht, biedt klanten documenten aan die correct en volledig zijn. Maar het kan klanten ook begeleiden in het verloop van hun echtscheiding. "Als mensen formulieren correct invullen, geeft de webshop ook aan tot welke familierechtbank je je moet wenden", zegt de advocaat. 

Niet hetzelfde als een advocaat

De procedure doorlopen is niet vanzelfsprekend en de formulieren vervangen een advocaat ook niet volgens Brees: "De toegevoegde waarde van een advocaat is dat hij een vechtscheiding probeert te voorkomen, de beste advocaten zijn diegene die ervoor zorgen dat er met een goede verstandhouding uit elkaar kan worden gegaan." Zelf denkt hij niet dat de nieuwe webshop minder klanten in zijn fysieke advocatenkantoor zal opleveren: "Mensen die de webshop gebruiken zouden niet naar mijn kantoor zijn gekomen. Als mensen via de formulieren hun echtscheiding kunnen regelen, zal het wel goedkoper zijn dan een advocaat inhuren." 

Geen extra echtscheidingen door het coronavirus

Het is momenteel druk in het advocatenbureau van Johan Brees in Hasselt. Maar daar heeft corona volgens hem niets mee te maken: "Alles komt nu  weer op gang en dat merken we wel. Maar ik denk dat gezonde huwelijken de coronacrisis moeiteloos doorstaan hebben. Huwelijken die voor de crisis al in slechte papieren zaten, hebben nu misschien wel ontdekt dat een echtscheiding de juiste beslissing is."

Meest gelezen