Videospeler inladen...

Man veroorzaakt verschillende ongevallen op snelweg in Berlijn: parket denkt aan "islamistisch gemotiveerde aanslag"

In Duitsland heeft een Iraakse man gisteravond verschillende ongevallen veroorzaakt op een snelweg die door Berlijn loopt. Volgens het Duitse parket zou het om een "islamistisch gemotiveerde aanslag" gaan. Al zijn er ook tekenen dat de man mentale problemen heeft. Er vielen zes gewonden.

Een man veroorzaakte gisteravond kort voor 19 uur verschillende ongevallen op de A100, een snelweg die door de Duitse hoofdstad Berlijn loopt. Zes mensen raakten daarbij gewond, drie onder hen zijn zwaargewond.

Volgens het Duitse parket reed de man opzettelijk een auto en twee motorrijders aan en raakte hij nog enkele andere voertuigen. De verdachte is een 30-jarige man uit Irak. Hij is opgepakt en aangeklaagd voor poging tot moord op 3 mensen (wat volgens het parket nog kan oplopen). Volgens het parket gaat het op basis van de huidige stand van het onderzoek zeer waarschijnlijk om een "islamistisch gemotiveerde aanslag". Het parket baseert zich daarvoor op verklaringen van de verdachte zelf. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen van andere mededaders of een netwerk.

Al zijn er ook tekenen dat de man mentale problemen heeft. De man was bij de Duitse autoriteiten niet bekend als extremist en is in het verleden namelijk psychiatrisch behandeld. De Duitse staatsveiligheid heeft het onderzoek inmiddels overgenomen. 

Metalen kist

Na de ongevallen veroorzaakt te hebben, stapte de verdachte uit zijn eigen auto, riep "Allah akbar" en zette een metalen kist op straat, waarin volgens hem een gevaarlijk object zat. Na onderzoek door de politie bleek in de kist echter enkel gereedschap te zitten. In de auto van de verdachte zijn geen explosieven gevonden.

De snelweg was gisteravond in beide richtingen afgesloten, wat vertragingen tot 3 uur veroorzaakte. Ook het busverkeer moest worden omgeleid. Vandaag is een deel van de snelweg nog steeds afgesloten voor het onderzoek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen