Open brief van burgemeester Lievegem aan Veiligheidsraad: "Luister meer naar ons en maak overal dezelfde regels"

Burgemeester van Lievegem Tony Vermeire (CD&V) heeft een open brief geschreven aan premier Sophie Wilmès (MR) en aan de virologen. Hij vraagt meer gehoor naar de gemeentebesturen en pleit voor eenduidige richtlijnen. 

Morgen zit de nationale veiligheidsraad opnieuw samen. De ministers en virologen moeten beslissingen nemen die het najaar zullen bepalen. In een open brief lanceert burgemeester Tony Vermeire nu 5 voorstellen, waarvan hij hoopt dat ze er rekening mee zullen houden. 

1. Drie kleuren

“Ik pleit voor een systeem waarbij ‘groene’ gemeenten met weinig besmettingen, de federale lijn moeten volgen. ‘Oranje’ gemeenten die de alarmdrempel van het aantal besmettingen overschrijden, kunnen lokale maatregelen nemen. Voor ‘rode’ gemeenten met een hoge besmettingsgraad is er een werkgroep vanuit de nationale veiligheidsraad nodig. Nu is het zo dat bepaalde gemeenten met geen of weinig besmettingen alle evenementen verbieden tot eind oktober, terwijl in bepaalde rode gemeenten er nog veel evenementen doorgaan.”

2. Sociale bubbel

“De sociale bubbel is asociaal. Op dit moment mag mijn gezin met vijf vaste mensen buiten het gezin dichte contacten hebben. Met twee opgroeiende tieners is dit niet houdbaar op lange termijn. We moeten niet terug naar het veel te losse systeem van vijftien mensen per gezinslid, maar een gouden middenweg is toch mogelijk? Geef onze tieners een perspectief.”

3. Woonzorgcentra

“De schrik zit er goed in bij de woonzorgcentra. Nadat men tijdens de eerste golf in hun richting keek, kiest men nu vaak voor een zeer voorzichtige aanpak. Begrijpelijk. De bewoners beleven er hun laatste jaren van hun leven. Ze hebben nood aan sociale contacten en familie. Probeer dit op een veilige manier georganiseerd te krijgen.”

4. Winkelen met twee

“Na de laatste veiligheidsraad moesten we terug alleen naar de winkel. Is er gekeken naar een onderbouwing voor deze maatregel? Als men het aantal klanten per winkel niet overschrijdt, moet het toch mogelijk zijn om met iemand anders samen te winkelen.”

5. Federale aanpak mondmaskers

“Afgelopen weekend fietste ik van Lievegem, over Deinze, Gent, Destelbergen, Melle en Merelbeke terug naar huis. Elke gemeente heeft zijn eigen regel. Dit is niet duidelijk en ondergraaft het draagvlak voor mondmaskers. We zijn als burgemeesters al zes maanden zeer loyaal naar de hogere overheden, en vangen zoveel mogelijk de bagger op om mensen te blijven motiveren. Ik hoop dat er nu ook meer naar gemeentebesturen geluisterd wordt.”

Meest gelezen