Massaal protest tegen industriezone in natuurgebied Groene Delle in Limburg: "Hoogste aantal bezwaren ooit”

Tijdens het openbaar onderzoek voor een industriezone in het natuurgebied de Groene Delle in Stokrooie (Hasselt) en Lummen dienden 4.500 mensen een bezwaar in. En zo’n 34.000 mensen ondertekenden de petitie van de natuurverenigingen en het actiecomité. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil eind september een beslissing nemen over het dossier.

De plannen voor een industriezone in de Groene Delle bestaan al lang, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) legde het dossier in het voorjaar weer op tafel. Vlaanderen wil 23 hectare van het natuurgebied langs het Albertkanaal omvormen tot industriezone. Het plaatselijke actiecomité en de natuurverenigingen verzetten zich hevig tegen de plannen. 4.500 mensen dienden uiteindelijk een bezwaar in en nog eens 34.000 mensen ondertekenden een petitie voor het behoud van het natuurgebied. “Het gaat om een hoogste aantal bezwaren ooit tegen een GRUP”, zegt Brigitte Borgmans van het Vlaamse Departement Omgeving.“ De Vlaamse regering heeft nu 180 dagen de tijd om een beslissing te nemen over het plan.

38 500, daar kan je niet omheen, we nemen de opmerkingen zeker serieus

Minister van Omgeving Zuhal Demir

Minister Demir laat (op TV Limburg) weten dat ze eind september al de knoop wil doorhakken. “Die 4.500 bezwaren geven het signaal: Bekijk alle alternatieven en alle pistes. Maar ik wil toch beklemtonen dat het belangrijk is om de toekomst van de economie van Limburg te verzekeren. We moeten bekijken hoe we goederen op een goede manier over het Albertkanaal kunnen vervoeren, maar tegelijk is het ook belangrijk om onze ecologie te beschermen. Ik zal de komende weken alle elementen bekijken en een goede beslissing nemen, in het belang van heel Limburg.”

Meest gelezen