Slachtoffers van ongeval besmet met corona, politie Denderleeuw doet oproep naar mensen die hielpen

De politiezone Denderleeuw-Haaltert doet een opmerkelijke oproep na een verkeersongeval in deelgemeente Iddergem. "Heb jij de slachtoffers geholpen? Neem dan contact op met je huisarts, want ze waren besmet met het coronavirus." Spoedarts Lieven Vergote geeft ook enkele tips mee voor eerste hulp in coronatijden. 

Gisteren rond 17 uur gebeurde een verkeersongeval in de Denderleeuwse deelgemeente Iddergem, op het kruispunt van de N45 met de Hoogstraat. In één van de betrokken wagens zat een koppel met een kind van 5 jaar, die lichtgewond werden overgebracht naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst. De spoeddienst verwittigde later de politiediensten dat de vrouw en het kind eerder al positief hadden getest op corona. 

Politiezone Denderleeuw-Haaltert doet nu een oproep. "Wij vragen aan de personen die op het ogenblik van het ongeval hulp geboden hebben aan deze slachtoffers, om contact te nemen met hun huisarts voor eventuele begeleiding."

We hopen dat mensen blijven hulp bieden bij een ongeval

Commissaris Marc André

"We hopen van harte dat dit voorval mensen niet afschrikt om hulp te bieden bij een ongeval. De burgerplicht voor mensen in nood is een prioritair gegeven", benadrukt commissaris Marc André. 

 Lees voort onder het Facebookbericht.

Eerste hulp in coronatijden

Zoals commissaris Marc André aanhaalt: als burger ben je verplicht om iemand in nood te helpen. Dat beaamt ook Lieven Vergote, diensthoofd van de spoeddienst van het A.S.Z.: "Je moet mensen bijstaan als je bijvoorbeeld een verkeersongeval ziet gebeuren. Natuurlijk loop je op zo'n moment wel het gevaar om besmet te raken met het coronavirus. Zelfs bij een vluchtig contact is de kans op besmetting reëel."

Je kan wel een aantal voorzorgen nemen om die kans te verkleinen, volgens Vergote. "Eerst en vooral: houd altijd je mondmasker aan. Probeer daarnaast ook om steeds niet-steriele handschoenen op zak te hebben. Stop ze in je broekzak, in je handtas, of bewaar ze in de wagen. Ze nemen niet veel plaats in beslag, maar ze kunnen altijd van pas komen als je iemand moet helpen en daarvoor fysiek contact moet hebben. En voor alle duidelijkheid: mond-op-mondbeademing is momenteel uit den boze, dat mag je nu echt niet doen."

Mond-op-mondbeademing is uit den boze

Hadden de slachtoffers niet in quarantaine moeten zitten?

De slachtoffers van het verkeersongeval in Denderleeuw wisten al dat ze besmet waren met het coronavirus, op het moment dat ze op de baan waren. Commissaris André: "We wensen dan ook te herhalen dat personen die positief testen op het coronavirus, zich echt aan de quarantaineregels moeten houden. Zo breng je andere mensen niet in gevaar. 

Ook spoedarts Lieven Vergote benadrukt het belang van die quarantaine, maar beseft dat thuisblijven niet voor iedereen even eenvoudig is. "Er moeten boodschappen gedaan worden, er moet op de kinderen gelet worden... Maar de overheid heeft opdracht gegeven aan iedereen in de eerste lijn, dus dat zijn onder meer de huisartsen en psychologen, om coronapatiënten te contacteren en in te schatten of de quarantaine haalbaar is voor hen. De patiënten kunnen dan eventueel bijstand krijgen."

Meest gelezen