Socioloog Walter Weyns: "Gouverneur Berx moet ons blijven overtuigen dat de strenge coronamaatregelen nodig zijn, want dat zijn ze ook"

Uit een recente meting van de Universiteit Gent blijkt dat nog maar 1 op de 3 Vlamingen gemotiveerd is om de coronamaatregelen te volgen.  Socioloog Walter Weyns van de Universiteit Antwerpen zegt op Radio 2 Antwerpen dat gouverneur Berx er vanmiddag in haar evaluatie moet op wijzen dat de ernst van corona blijft. Het aantal sterfgevallen is niet gering. Tegelijk moet ze begrip hebben voor onder meer de horeca en de winkeliers.

"Als je mensen regels oplegt, moet je ze ervan proberen te overtuigen dat het zinvolle regels zijn in het algemeen belang maar dat die ook voor hen nuttig kan zijn. Dus moet gouverneur Berx proberen om er nog maar eens op te wijzen dat het een zeer ernstige ziekte is. Het aantal sterfgevallen bijvoorbeeld is toch niet gering. Ze kan ook wijzen op het feit dat zeer binnenkort de scholen weer opengaan en dat is een soort stresstest voor corona. De ernst blijft", zegt Weyns. "Tegelijk moet ze ook begrip hebben voor de horeca en de winkeliers die vanzelfsprekend klanten willen zien".

Met te veel uitzonderingen, heb je geen regel meer
Walter Weyns, socioloog

Hebben veel mensen een punt om te twijfelen aan de striktheid van de maatregelen ? In de Kempen bijvoorbeeld, waar ze in veschillende gemeenten geen enkele besmetting zien. "De reden waarom de gouverneur deze algemene maatregelen met mondmaskers en een avond- of nachtklok heeft genomen, is omwille van de handhaving natuurlijk. Als je begint met afwijkingen toe te staan, wordt dat lastig", vertelt Weyns in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen. Je zou epidemiologisch kunnen zeggen dat het weinig zin heeft om in een stil parkje of een afgelegen straat een mondmasker te dragen. Maar als je begint met veel uitzonderingen te maken, heb je geen regel meer of is die voortdurend onderworpen aan interpretatie. Ik begrijp haar argument helemaal om het overal toe te passen, ook al is er op bepaalde plaatsen geen kat te zien".

Hoe erger de gevolgen, hoe meer het zich vastzet in het geheugen van mensen

Is er nog een draagvlak voor de maatregelen of is het kalf verdronken ? "Pas als je de negatieve gevolgen ziet van versoepelingen, de ziekenhuizen weer onder druk komen te staan en er opnieuw meer overlijdens zijn bijvoorbeeld, zullen meer mensen beginnen te beseffen dat ze toch maar beter de regels hadden gevolgd. Vaak is het zo dat men leert door schade en schande", legt socioloog Weyns uit.  "Het is geen toeval dat blijkbaar in veel Italiaanse regio's de regels beter worden toegepast dan bij ons. De eerste golf heeft daar veel indruk gemaakt. Het was er werkelijk een ravage en dat heeft zich vastgezet in het geheugen van de Italianen. Bij ons was het ook erg, maar een beetje verscholen, zeg maar. Er waren veel overlijdens in rusthuizen, de ziekenhuizen zijn niet gecrasht. Het viel wat dat betreft nog enigzins mee zou je kunnen zeggen. Daarom gaat het opleggen van regels hier minder makkelijk".

Meest gelezen