Uniforme mondmaskerregel voor het hele land en versoepeling voor shoppen: hierover buigt de Veiligheidsraad zich straks

Sinds 9 uur zit de Nationale Veiligheidsraad samen over de evolutie van de corona-epidemie in ons land. De verschillende regeringen, samen met de gezondheidsexperts, buigen zich over de coronamaatregelen die vanaf september van kracht zullen zijn. Grote versoepelingen worden er niet verwacht.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt sinds enkele dagen dan wel lichtjes af, volgens experts gaat die daling nog niet snel genoeg. "De daling moet nog een stuk versnellen. Dat kan, maar het is belangrijk dat we onze inspanningen volhouden", luidde de boodschap van viroloog Steven Van Gucht gisteren in "Het Journaal".

Wellicht komen er dan ook niet al te grote versoepelingen uit de Nationale Veiligheidsraad. De grote prioriteit is namelijk om op 1 september de scholen veilig te kunnen laten openen, valt te horen. Een uitbreiding van de sociale bubbel van vijf zit er dan ook waarschijnlijk niet in. Het is afwachten wat de overheid beslist, maar virologen vinden het daarvoor alvast nog te vroeg. 

Nochtans blijkt uit onderzoek dat het draagvlak bij de bevolking voor de coronamaatregelen behoorlijk afbrokkelt. Onder meer de beperkte sociale bubbel weegt voor sommigen zwaar door. Een andere mogelijke oorzaak van de afbrokkelende motivatie is het gebrek aan uniformiteit, bijvoorbeeld rond de mondmaskerplicht.

Nu variëren de regels vaak van gemeente tot gemeente en is een mondmasker soms verplicht wanneer dat virologisch gezien weinig zin heeft, bijvoorbeeld op een plaats waar amper volk is. Daarom wordt nagedacht over eenzelfde mondmaskerregel voor het hele land: namelijk dat iedereen vanaf twaalf jaar altijd een mondmasker bij zich zou moeten hebben en dat masker moet opzetten wanneer het druk is.

Winkelen en evenementen

Misschien komt er een versoepeling voor het winkelen. Op de vorige Veiligheidsraad werd beslist dat we in principe alleen moeten gaan winkelen en dat we niet langer dan een half uur binnen mogen zijn. Mogelijk vervalt die tijdslimiet en zullen we misschien ook met een extra persoon uit onze bubbel mogen shoppen.

Voor grote evenementen wordt overwogen de grens weer te leggen op 200 mensen binnen en 400 toeschouwers buiten. Nu is dat half zo veel. Grote zalen en stadions zouden een uitzondering kunnen vragen. Op die manier zou enigszins worden tegemoetgekomen aan de noodlijdende cultuur- en evenementensector.

De situatie zou half september opnieuw worden geëvalueerd.

Meest gelezen