Radio 2

Vissen sterven massaal in de Lovaart door eendenkroos

Er sterven op dit moment heel veel vissen in de Lovaart tussen Nieuwpoort en Veurne. Dat komt door de dikke laag eendenkroos die daar op het water ligt.

Eendenkroos is een verzameling van kleine, drijvende waterplantjes met een felgroene kleur. Die planten bedekken nu kilometerslang een groot stuk van de Lovaart, waardoor er bijzonder weinig zuurstof in het water zit.

Eendenkroos is een drijvende waterplant en komt van nature voor in grachten en vijvers. Maar bij warme zomers met weinig regen en vooral weinig wind, gaat het stevig woekeren in stilstaande wateren. Het is dan ook een van de snelst groeiende planten ter wereld.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Extra zuurstof

De brandweer heeft beluchters in het water geplaatst en pompt nu ook water in de vaart om extra zuurstof te voorzien. Ondertussen scheppen ze de dode vissen uit het water. Dat zijn al tientallen kilo's.

Vanavond is het laag water en dan gaan de sluiswachters, in samenwerking met de Vlaamse Waterweg, verschillende kanalen verbinden met de vaart. Zo komt er vers en zuurstofrijk water binnen.

Nog geen slachtoffers in Nieuwpoort

Ook in de jachthaven van Nieuwpoort zit het vol eendenkroos. Het water ziet daar ook helemaal groen. Daar kwamen nog geen meldingen binnen van dode vissen. Wellicht helpen de vaarbewegingen van de boten daar om het zuurstofpeil op niveau te houden.

Meest gelezen