Radio 2

Vlaamse Milieumaatschappij installeert 9 zwerfvuilvangers op Limburgse waterlopen: "Efficiënter dan alles manueel oprapen"

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) installeert zwerfvuilvangers op 5 Limburgse waterlopen. Door een drijvende barrière in de beek te installeren, wordt het zwerfvuil tegengehouden. Op geregelde tijdstippen wordt het afval uit het water gehaald. 

“Nu verwijderen we het afval in de beken meestal 2 keer per jaar”, vertelt Katrien Smet van de VMM. “Door het installeren van zo’n zwerfvuilvanger kunnen we het probleem efficiënter aanpakken. Want we plaatsen die vuilkeerschermen op strategische plaatsen. "

De VMM investeert in 11 van die zwerfvuilvangers in Limburg: 

  • 3 op de Bosbeek in Maaseik 
  •  2 op de Demer in Hasselt
  •  1 op de Dommel in Pelt
  • 2 op de Jeker in Tongeren
  • 1 op de Warmbeek in Hamont-Achel.

Tijdens een test met een tijdelijke zwerfvuilvanger op de Demer in Kuringen (Hasselt) vorig jaar, werd op een maand tijd 46 kilo afval uit het water gehaald. “Jammer genoeg neemt het probleem nog toe”, gaat Smet verder. “We denken dat het door de coronacrisis komt, omdat de containerparken een tijdje gesloten werden en mensen hun afval dan maar gedumpt hebben.”

Eerder raakte ook al bekend dat er sinds de lockdown ook opvallend meer afval gedumpt wordt in natuurgebieden. 

Voor de zwerfvuilvangers op de Demer in Hasselt heeft de VMM afspraken gemaakt met de stad. De technische dienst van de stad zal de zwerfvuilvangers er geregeld leegmaken. Op de andere plaatsen zal de VMM dat voorlopig nog zelf doen. “We hopen daar ook met de andere gemeenten nog overeenkomsten over te kunnen sluiten.”

Meest gelezen