Vrietselbeek zorgt voor geuroverlast in Dilsen-Stokkem: "Probleem met overstort"

In Lanklaar klagen inwoners de voorbije weken over een geurhinder die afkomstig is van de Vrietselbeek. De beek zag er de voorbije weken troebel uit en stootte een slechte geur af. De oorzaak blijkt gerelateerd te zijn aan het overstort in de Geverslaan, waardoor rioolwater in de beek terechtkwam.

De Vrietselbeek in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) had een aantal weken geleden al een vreemde kleur en gaf een slechte geur af. Deze week was het weer van dat en dus gingen Fluvius en de provincie Limburg vandaag op onderzoek uit. Na het openen van alle omliggende rioolputten kwam het overstort in de Geverslaan als oorzaak van de geur uit de bus. Een overstort is een opening in de riolering waarlangs overtollig afval- en regenwater in open waterlopen terechtkomt, om overstromingen te voorkomen. "Het waterstelsel kon de combinatie van de droogte en de hevige regenval van de voorbije weken niet meer aan", dat zegt burgemeester van Dilsen-Stokkem Sofie Vandeweerd (Open VLD).

Het is een erg sterke geurhinder en dat is niet leuk voor de buren

Sofie Vandeweerd, burgemeester Dilsen-Stokkem (Open VLD)

"Het is een sterke geurhinder en dat is niet aangenaam voor de inwoners. We rekenen op een oplossing vanuit Aquafin en de provincie, want die laatste zijn eigenaar van de beek", geeft Vandeweerd mee.

De droogteregeling van de Vlaamse waterwegen staat er ook niet los van volgens de burgemeester: "Bij droogte wordt er meer water toegevoerd naar de bevaarbare waterwegen en minder naar de kleinere, stilstaande beken. Maar het zijn dus klimatologische factoren die de hinder veroorzaken."

Tuinen onder water

Nog in Dilsen-Stokkem waren er veel tuinen onder water gelopen door de hevige regenval de voorbije week. Dat heeft echter niets met het probleem van het overstort te maken. Wel met bevers. "De activiteit van de bevers is gestegen en ze maken meer dammen, die zorgen voor een overloop van enkele tuinen", vertelt Vandeweerd. "We houden dat probleem ook in de gaten, maar het is de verantwoordelijkheid van de provincie en het Agentschap Natuur en Bos om de dammen af te breken of te verlagen", sluit de burgemeester af.

Meest gelezen