Van "verdwenen angst" tot "gebrek aan rechtlijnigheid": dáárom verliezen we massaal motivatie om coronaregels te volgen

Slechts 1 op de 3 mensen is nog gemotiveerd om de geldende coronamaatregelen strikt te volgen. Dat is een groot verschil met maart, toen ruim 4 op de 5 de regels gehoorzaamde. Wat is er sindsdien veranderd? Waarom lijden steeds meer mensen aan corona-moeheid? Zijn ze zelf verbaasd over die cijfers? Via een oproep op vrtnws.be stroomden verschillende eerlijke getuigenissen binnen. Hieronder geven we een selectie weer.

Otto (19): "De angst is weg, het "nieuwe" is er vanaf"

Otto is niet echt verbaasd dat de motivatie afneemt. "Als ik alleen nog maar naar mijn eigen omgeving kijk, dan zie ik dat mensen zich veel minder strikt aan de maatregelen houden. Zeker als je het gaat vergelijken met de maanden maart en april."

Volgens hem is het gebrek aan perspectief een van de belangrijkste redenen waarom dit gebeurt. "We weten gewoon niet wanneer we weer met vrienden kunnen afspreken. En ook het "nieuwe" is er intussen vanaf. Dan word je automatisch wat soepeler wat de regels betreft."

Ook het feit dat zijn leeftijdsgenoten met de vinger worden gewezen, speelt volgens Otto een rol - denk aan de lockdownfeestjes in maart of "de jeugd die gaat feesten" bij de start van de tweede golf. "Er ontstaat bij de jongeren dan snel het gevoel, dat als het toch onze schuld is, waarom zouden we er ons dan nog strikt aan houden", aldus Otto.

Die sociale contacten hébben is zo belangrijk. Ik hoop dat iedereen dat goed beseft als het over afstandsonderwijs gaat.

Otto ruilt straks de middelbare school voor het hoger onderwijs. De maanden afstandsonderwijs waren voor hem niet gemakkelijk. Hij hoopt dan ook dat de scholen goed beseffen hoe belangrijk het is dat leerlingen/studenten elkaar kunnen blijven zien.

"Ook al is het afstandsonderwijs superhandig, ik hoop dat iedereen beseft dat sociale contacten voor tieners ontzettend belangrijk zijn. Dat is iets waar ikzelf het meest nood aan had. Niet per se de les zelf, maar wel de momenten voor en na de school."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Anja (49): "De mensen zijn het beu, er werd beloofd dat het nu beter zou gaan"

Nog meer dan voor anderen zijn de coronamaatregelen voor Anja levensbelangrijk. En dat laatste valt echt letterlijk te nemen, want met haar medische achtergrond behoort ze tot de risicogroep. En toch begrijpt ze waarom de mensen "coronamoe" worden.

"Er werd altijd gezegd dat we het tot de maand mei moesten volhouden, zodat we ons leven terug zouden krijgen in de zomer", begint Anja haar verhaal. "Maar in het geval van een pandemie en zonder vaccin, wisten we eigenlijk toen al dat het anderhalf jaar tot twee jaar zou duren. Precies dat laatste is aan de mensen nooit duidelijk genoeg uitgelegd."

Mijn grootvader zou de situatie nu een oorlog hebben genoemd. Ik leef van dag tot dag.

Mocht ze zelf COVID-19 krijgen dan acht ze de kans groot dat ze op de dienst intensieve zorg terechtkomt. Het is een vooruitzicht waar zij zelf én haar omgeving ernstig rekening mee houden.

"Het is ook iets wat mijn kinderen goed beseffen", zegt Anja. Een van haar kinderen gaat straks voor het eerst naar het middelbaar. "En hij is echt bang om mij op die manier ziek te maken. Daarom mijn oproep om het wettelijk mogelijk te maken dat kinderen van een risicopatiënt afstandsonderwijs kunnen krijgen."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Kjell (44): "Maatregelen die niet logisch zijn, dat vormt het grootste probleem"

Volgens Kjell worden mensen het beu omdat er zoveel maatregelen worden genomen die niet consistent of logisch zijn. "De mensen zijn echt wel bereid om regels te volgen om de verspreiding tegen te gaan, maar dan moet het wel logisch en proportioneel zijn", vindt Kjell uit Brussel.

Zelf volgt hij wel nog de regels waar dat gevraagd wordt. "In de winkel en op openbare plaatsen draag ik zeker een mondmasker. Maar als je 's avonds helemaal alleen bent, dan vind ik het echt belachelijk om dat masker op te zetten", zegt hij. "Als ik mensen dan zou kruisen, dan zet ik het masker wel weer op natuurlijk."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Anthony (23): "Het is nu weer saaier dan een paar maanden geleden"

Anthony is niet verrast dat de motivatie verdwijnt. "Zeker als je zag dat de cijfers de goede richting uitgingen, dan was er de reflex om weer met meer mensen op stap te gaan." Volgens hem is het dan erg moeilijk om opnieuw opofferingen te vragen als het weer de slechte kant uitgaat.

Denken aan de handhygiëne en de afstandsregels respecteren, dat zijn zaken die hij zonder enig probleem aanvaardt. Wel vraagt hij zich af of het soms ook niet té streng is. En dan vooral mensen ontmoeten in de buitenlucht. "Als je met nog eens vijf andere mensen buiten zou zitten, ver genoeg uit elkaar, dat mag dan ook niet. En dat is toch vreemd, want we weten nu toch al dat het virus buiten veel moeilijker wordt doorgegeven dan binnen."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Lieve (70): "De maatregelen zijn gewoon niet rechtlijnig"

Lieve uit Middelkerke hekelt vooral het gebrek aan rechtlijnigheid. "Je mag maar alleen gaan winkelen of samen met een kind. Maar met je partner winkelen mag dan weer niet. Je doet alles samen met je partner, maar gaan shoppen mag dan niet. Als je de maatregelen rechtlijniger maakt, dan worden ze meteen ook geloofwaardiger", klinkt het streng.

En hoewel de motivatie bij meer mensen verdwijnt, blijft Lieve zich wel aan de regels houden. Al doet ze dat niet meteen met volle overtuiging. "Ik hou me nu wel aan de maatregelen. Maar zeker niet uit overtuiging dat het ook allemaal goed is. We volgen ze gewoon omdat we weten, dat als we het niet doen, we gestraft kunnen worden of dat we commentaar krijgen van andere mensen.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen