Wijndomein in Heuvelland moet 2 weken vroeger plukken door wespenplaag

Bij wijndomein Entre-Deux-Monts in Heuvelland gaan ze maandag al druiven plukken. Dat is 2 weken vroeger dan verwacht, maar het kan niet anders: tienduizenden wespen eten de druiven op.

De enorme massa wespen is er niet alleen door de hitte van de afgelopen dagen. Het is de combinatie van de zachte winter, de extreme hitte en de overvloedige regen van de voorbije dagen. Dat zijn ideale omstandigheden voor wespen.

Zoete Siegerdruif

De wespen op het wijndomein Entre-Deux-Monts zitten maar op 1 stukje, daar waar de druivensoort “Sieger” groeit. Die is vroeg rijp en extra zoet. "We gaan die soort nu vroeger dan gepland oogsten", zegt wijnbouwer Martin Bacquaert. “Dat is jammer, want ik wou ze nog iets langer laten hangen. Maar dat is nu eenmaal de natuur. We hebben niet alles in de hand."

Plukken in een wolk wespen

Het is nog niet duidelijk hoe ze de druiven gaan plukken, want tienduizenden wespen die rond je cirkelen is niet aangenaam. “We dachten eraan om heel vroeg 's ochtends te beginnen. Maar ik ben vandaag gaan kijken om 7.00 uur en toen waren die wespen er ook al. We gaan ons dus stevig moeten aankleden om niet gestoken te worden.”

Meest gelezen