Atlas Photography/REPORTERS

20 jaar geleden: "magische rollen" van Harry Potter-film krijgen eindelijk een gezicht!

“Dit zijn magische rollen, van het soort die maar één keer in een leven voorkomen. Daarvoor hebben we dus getalenteerde kinderen nodig die die magie op een filmscherm kunnen overbrengen”, aldus Lorenzo di Bonaventura van mediaconcern Warner Bros., toen 20 jaar geleden de namen bekendgemaakt werden van degenen die de hoofdrollen zouden spelen in de verfilming van de Harry Potter-boeken. Die getalenteerde kinderen, die na audities uit duizenden kinderen gekozen waren, waren de 11-jarige Daniel Radcliffe, de even oude Rupert Grint en de 10-jarige Emma Watson. Als Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel zouden ze nadien vele jaren zowel kinderen als volwassenen massaal naar de filmzalen doen afzakken. Dat avontuur begon dus op 21 augustus 2000.

Regisseur Chris Columbus, bekend van onder meer “Mrs. Doubtfire”, was alvast erg tevreden met de keuze van Daniel Radcliffe, zo liet hij in een officiële persmededeling weten: “Het was een intense beleving en een moeizame zoektocht naar de acteur die Harry Potter zou spelen, omdat niemand in staat bleek om zijn complexe karakter neer te zetten. Maar dan stapte Daniel de kamer binnen en wisten we allemaal onmiddellijk: dat is ‘m!”

Schrijfster J.K. Rowling kon hem alleen maar bijtreden: “Nadat ik de screentest van Daniel gezien had, was ook ik ervan overtuigd dat Chris nooit een betere Harry had kunnen vinden. Ik hoop alvast dat Daniel, samen met Rupert en Emma, evenveel plezier beleeft aan zijn eerste jaar op Hogwarts als ik eraan gehad heb om het allemaal neer te pennen.”

Radcliffe had al enige acteerervaring, onder meer in de tweedelige BBC-film “David Copperfield” en samen met zijn ouders had hij al opgetreden in een aantal theaterproducties. Toch waren het aanvankelijk de ouders van Daniel die hun zoon niet graag voor de leeuwen gegooid zagen, maar ze werden uiteindelijk door Columbus gerustgesteld. Watson had geen enkele professionele ervaring en werd opgemerkt tijdens een auditie op haar school. Na een vijftal auditierondes en interviews zou ze de rol van Hermelien in de wacht slepen. Grint stuurde dan weer een rapvideo op als auditietape, zonder ook maar enige professionele acteerervaring, maar die wel de aandacht trok van het castingteam. Alle drie rondden ze hun kandidatuur voor de diverse rollen alvast met verve af en op 21 augustus werden de namen voor het eerst aan de pers meegedeeld.

Daniel Radcliffe blijft onschuld uitstralen

“Het was een van de opvallendste castingbeslissingen waarnaar wereldwijd reikhalzend uitgekeken werd”, omschreef nieuwswebsite CNN het belang van de persvoorstelling 20 jaar geleden. Volgens CNN hadden zich 40.000 kinderen kandidaat gesteld voor een rol in de eerste Harry Potter-film, met auditierondes die een jaar in beslag zouden nemen.

Kate Harwood, die Radcliffe gecast had voor de BBC-serie “David Copperfield”, was op CNN alvast vol lof voor deze keuze van Harry Potter: “Hij heeft dat unieke talent om op een erg natuurlijke manier over te komen. Ook blijft hij onschuld uitstralen, waardoor hij nooit voor andere kinderen een bedreiging is. De camera ziet hem in ieder geval doodgraag. Het is een geweldig kind om mee samen te werken.”

“Harry Potter and the sorcerer’s stone”/”Harry Potter en de Steen der Wijzen” ging begin november 2001 in wereldpremière en werd een ongekend kassucces. De film zou ook 3 Oscarnominaties binnenrijven. De 3 acteurs waren daarna nog te zien in 7 vervolgfilms, de laatste ging midden juli 2011 in wereldpremière (zie foto hieronder).

AP2011

De Harry Potter-saga legde de hoofdrolspelers ook naast deze reeks films alvast geen windeieren. Zo was Radcliffe te zien in het kassucces “Now you see me 2” en won hij een prijs voor beste acteur op een Spaans filmfestival voor zijn rol in “Swiss Army Man”. Watson schitterde in de bioscoopsuccessen “Beauty and the beast”, wat haar een MTV Movie Award opleverde, en “Little women”. Grint trad op als lookalike van Ed Sheeran in diens wereldhit “Lego house” en is momenteel te zien in de Apple+ -serie “Servant”, waarvan intussen een 2e seizoen besteld is. Hij won bovendien in 2014 een prijs als beste nieuwkomer voor zijn rol in de theaterproductie “Mojo”.

Meest gelezen