Pukkelpop-organisator opent praatcafé als ode aan overleden dochter in Heusden-Zolder

Nu Pukkelpop afgelast is, heeft organisator Patrick Breugelmans zich op een nieuw project toegelegd. Op 4 september opent hij de Gastro Bar Desiderata, wat zoveel betekent als "verlangen". Het praatcafé is een eerbetoon aan zijn dochter Désirée die bijna 2 jaar geleden uit het leven stapte.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

Als je door het café wandelt, zie je de verwijzingen naar dochter Désirée. Er is de kamer met de roze kersenbloesem, of de goudaccenten, die hier en daar terug komen. Het waren de lievelingskleuren van Désirée, die beter bekend was als prinses Roos bij Studio 100. “Het zijn ook typische meisjeskleuren” zegt Patrick. “Want ook mijn andere twee dochters zijn weg van deze roze kerselaar.”

“Het café moet een plek worden waar ook moeilijke thema’s bespreekbaar zijn”, zegt Patrick, die hiermee het taboe rond zelfdoding probeert te doorbreken. “Maar voor alle duidelijkheid: het mag hier ook gewoon gezellig en vrolijk zijn.”

Streekproducten

Desiderata wordt geen klassiek restaurant. “We serveren tapas met een verhaal. De sardientjes die je krijgt bij een pint bier, komen van de oudste sardientjesfabriek in Frankrijk. De blikken zijn zo mooi dat we ze rechtstreeks op tafel zetten. Voor de andere tapas zijn we in de buurt gaan zoeken. We werken met lokale producten."

Desiderata is een beetje van iedereen

In de inkomhal ligt een stapel houten lepels. "Mensen die langskomen, brengen er een mee." Patrick gaat er een grote zon van maken. "Het wordt een mix van ingebrande doorleefde lepels en jonge frisse. Net zoals wij mensen. Er is altijd plaats voor nog een lepel extra. En op die manier is Desiderata een beetje van iedereen. "

Pukkelpop

Ondanks de drukte in zijn nieuwe café, kon Patrick het toch niet laten om deze ochtend vroeg naar de Pukkelpopweide te gaan. “Normaal ging vandaag het festival van start”, zegt Patrick. “Ik moest gewoon op de weide staan. Om toch nog een beetje dat Pukkelpopgevoel vast te houden, werden vanmorgen de letters en een aantal vlaggen geplaatst. Wie wil, kan daar wat gaan hangen en een selfie nemen."

Meest gelezen