Colonne foorkramers door Oost-Vlaanderen: “het water staat ons aan de lippen”

Met veel toeters en bellen trekken 120 foorkramers van de ene Oost-Vlaamse stad naar de andere. Ze willen duidelijk maken dat het water hen stilaan aan de lippen staat. Door de coronacrisis hebben veel steden en gemeenten de kermissen afgelast, terwijl het van de federale overheid wel mag. "Het is ook helemaal niet nodig", zegt foorkramer Jean Trehout: “Laat ons opengaan. Kermissen zijn veilig."

De 120 foorkramers trekken langs 9 steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen. Omdat heel wat burgemeesters de jaarlijkse kermis hebben afgelast om het aantal coronabesmettingen te beperken, zien ze hun broodwinning slinken. “Maar de kermis op het Gentse Sint-Pietersplein heeft bewezen dat we het veilig kunnen laten doorgaan”, zeggen ze.

Ze vertrokken op de parking naast het voetbalstadion van SK Deinze. De keuze voor Deinze was alvast niet toevallig. “We beslisten om toch in juli onze zomerkermis te laten doorgaan”, vertelt burgemeester Jan Vermeulen. “Dat was geen gemakkelijke beslissing, maar wij en de foorkramers hebben aangetoond dat een kermis perfect veilig kan doorgaan op een alternatieve manier. Kermissen zijn heel belangrijk. Het is iets waar mensen enorm naar uitkijken. Je mag dat niet zo maar laten verloren gaan, al zeker niet in een periode waarin je vraagt aan de bevolking om de regels gemotiveerd te blijven naleven. Je moet hen dan ook een leuk perspectief geven. Ik ben ervan overtuigd dat zulke perspectieven overlastproblemen met Brusselse jongeren sterk kunnen verminderen.” Om hem te bedanken voor de opening van de kermis in Deinze, overhandigde foorkramer Jean Trehout de sleutel van de kermis aan Jan Vermeulen.

(Lees verder onder de foto van die overhandiging)

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

“Ik ga die een mooie plaats in onze stadhuis geven”, zei de burgervader, die eraan toevoegde dat er op het grondgebied van Deinze de komende weken nog kermissen zullen doorgaan. “We zijn de burgemeester erg dankbaar”, pikte Trehout in. “We zijn erg gefrustreerd dat heel veel burgemeesters kermissen verbieden, terwijl het van de federale overheid wel mag. We kunnen perfect een kermis op een veilige manier organiseren. Dat hebben we al aangetoond en we hebben een speciaal protocol uitgewerkt. Laat ons opengaan, want het water staat ons al aan de lippen. Laat ons nog iets van de komende maanden maken zodat we de winter kunnen overbruggen.”

Ronde door Oost-Vlaanderen

De foorkramers trekken van Deinze richting Zottegem en Oudenaarde om erna nog Dendermonde, Zele, Erpe-Mere, Aalst, Wetteren en Gent aan te doen. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om in de namiddag rond 15 uur de omgeving van de Dampoort, Brusselsesteenweg, R40 en Heuvelpoort te vermijden. 

Meest gelezen