BELGA

Steeds minder wachtlijsten in woonzorgcentra: "Corona heeft zeker impact gehad"

In steeds meer woonzorgcentra zijn de lange wachtlijsten voor nieuwe bewoners verdwenen. Waar een tijd geleden op veel plekken nog vaak te weinig plaats was, zijn er nu soms bedden op overschot. Onder andere door het grote aantal overlijdens tijdens de coronacrisis. Dat ziet ook Yves Minnoye van Senior Living Group, dat een 120-tal woonzorgcentra in ons land uitbaat.

"In zo goed als alle Brusselse woonzorgcentra zijn er op dit moment heel wat lege plaatsen", vertelt Minnoye. "Dat komt ongetwijfeld door het hoge aantal overlijdens tijdens de coronacrisis. Ook in Limburg zien we hetzelfde probleem. Maar dat zal zichzelf op termijn oplossen. Er komt een nieuwe vergrijzingsgolf op ons af en dan zullen we kamers opnieuw kunnen vullen."

Ook bij een andere grote koepel van woonzorgcentra in ons land zien ze dat de wachtlijsten de afgelopen tijd opvallend zijn geslonken of zelfs verdwenen.  In de regio Brussel en Vlaams-Brabant heeft minder dan de helft van die rusthuizen momenteel nog een wachtlijst.

Extra investeringen

Dat er in heel wat woonzorgcentra plots lege plaatsen zijn in plaats van wachtlijsten, is volgens Minnoye niet alleen te wijten aan corona. "De Vlaamse regering heeft de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in nieuwe of vernieuwde woonzorgcentra. Ook die maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de wachtlijsten zeker het afgelopen jaar minder lang zijn geworden. Bovendien staat nog niet iedereen in deze coronatijden te springen om zijn of haar (groot)moeder of -vader naar een woonzorgcentrum te brengen. Hoewel er volgens mij geen veiligere plek bestaat dan in een woonzorgcentrum. We nemen heel veel veiligheidsmaatregelen om onze mensen te beschermen."

Meest gelezen