Kamala Harris en Joe Biden met hun partners.

Hillary Clinton, Barack Obama en Billie Eilish met 1 boodschap op conventie: "Ga stemmen alsof je leven ervan afhangt"

In de Verenigde Staten hebben de Democraten op de derde dag van de conventie de Amerikanen massaal opgeroepen om zeker hun stem uit te brengen. Heel wat bekenden passeerden opnieuw de revue met Hillary Clinton, Barack Obama en Billie Eilish op kop. Kamala Harris aanvaardde op deze derde dag ook officieel haar kandidatuur van vice-president, of "running-mate" naast Joe Biden.  

1. Hillary Clinton: "Geen woulda coulda shoulda"-verkiezing

Voormalige first lady Hillary Clinton riep alle kiezers op om te gaan stemmen, want de voorbije vier jaar werd ze naar eigen zeggen vaak aangesproken door Amerikanen die spijt hadden, omdat ze ofwel voor Trump hadden gestemd ofwel helemaal niet hadden gestemd. Clinton nam het bij de vorige presidentsverkiezingen voor de Democraten op tegen Donald Trump, maar verloor. 

"Dit kan niet nog eens een had-ik-maar-, kon-ik-maar-, als-ik-maar-verkiezing in november zijn", riep Clinton vastberaden op. "Vergeet niet dat Joe (Biden) en Kamala (Harris) 3 miljoen stemmen kunnen halen en toch verliezen. Neem dat van mij aan." Clinton verloor in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen, terwijl ze toch ruim 230.000 stemmen meer behaalde dan Trump. (hoe dat ook alweer kwam, leest u hier nog eens)   

BEKIJK hier beelden uit de speech van Hillary Clinton:

Videospeler inladen...

2. Barack Obama: "Democratie op het spel"

Amerikaans oud-president Barack Obama had zware kritiek op zijn opvolger Donald Trump. In zijn toespraak beschuldigde hij Trump van machtsmisbruik voor zijn eigen gewin en dat van zijn entourage. Zijn opvolger heeft het presidentschap nooit serieus genomen, meent Obama. Niets minder dan de democratie staat op het spel bij de verkiezingen, aldus de oud-president.

Obama heeft zich de afgelopen 3,5 jaar meestal ver gehouden van expliciete kritiek op Trump, maar op de conventie bekritseerde hij onder meer zijn aanpak van het coronavirus en de werkloosheid. "Dit zijn geen normale tijden", verdedigde Obama zijn kritiek op Trump. "Daarom spreek ik vanavond zo duidelijk ik kan over wat bij deze verkiezing op het spel staat."

"Onze ergste instincten zijn ontketend, onze trotse reputatie wereldwijd verkwanseld en onze democratische instellingen waren nooit eerder zo bedreigd", stelde Obama. De schuld daarvan ligt bij Trump. "Hij is niet geïnteresseerd om hiervoor te werken, niet geïnteresseerd in het vinden van een gemeenschappelijke basis, niet geïnteresseerd om zijn geweldige macht van zijn ambt te gebruiken voor iemand anders dan zichzelf en zijn vrienden."


BEKIJK hier beelden uit de speech van Barack Obama:

Videospeler inladen...

3. Kamala Harris: "Het gaat om ons allemaal"

Op de derde dag van de conventie werd Kamala Harris officieel genomineerd als Democratische kandidaat-vicepresident. In haar aanvaardingstoespraak bracht Harris - de eerste zwarte Aziatische vrouw die kandidaat is voor het ambt - een eerbetoon aan haar Indiase moeder.

"We hebben nu een president die tragedies gebruikt als politiek wapen", zei Harris. "Joe Biden zal een president zijn die onze uitdagingen te lijf gaat. De weg die voor ons ligt zal niet gemakkelijk zijn. We kunnen struikelen. Maar ik beloof u dat we moedig en eerlijk zullen handelen. We zullen de waarheid spreken. Het gaat niet om Joe en ik, het gaat om ons allemaal." 

Harris kreeg na haar toespraak op het podium het gezelschap van haar partner Doug Emhoff, presidentskandidaat Joe Biden en zijn vrouw Jill.  

BEKIJK hier beelden uit de speech van Kamala Harris:

Videospeler inladen...

4. Billie Eilish: "Het is een zooitje in de VS"

Zangeres Billie Eilish (18) was een van de jonge sprekers tijdens de conventie. Ze maakte duidelijk absoluut geen fan te zijn van de huidige Amerikaanse president Donald Trump.

"Jullie hebben mij niet nodig om je te laten weten dat het momenteel een zooitje is in de VS. Donald Trump maakt een puinhoop van ons land en alles waar we voor staan. We hebben leiders nodig die problemen als klimaatverandering en het coronavirus aanpakken. Leiders die vechten tegen ongelijkheid en systematisch racisme. En dat begint bij het stemmen op een persoon die snapt hoeveel er op het spel staat. Iemand die een team neerzet, met dezelfde normen en waarden. Dat begint met stemmen tégen Donald Trump en vóór Joe Biden",  hield Eilish een vurig betoog. "Zwijgen is geen optie in dit geval. We moeten allemaal gaan stemmen alsof ons leven ervan afhangt, want dat doet het ook."

BEKIJK hier de volledige toespraak en het optreden van Billie Eilish:

Meest gelezen