Epidemioloog UA Pierre Van Damme over Veiligheidsraad: "Verwacht maar beter geen versoepelingen"

Mogen we versoepelingen verwachten nu het reproductiegetal onder de 1 zit? Volgens Pierre Van Damme, epidemioloog aan de UA, is het nu net het moment om net niét te veel te gaan wijzigen. Hij vindt dat het onze eerste prioriteit moet zijn en blijven om het aantal besmettingen nog meer naar beneden krijgen. Hij gaf tekst en uitleg in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

"Op dit moment blijven we wat hangen op de 500 tot 600 besmettingen per dag"; legt Pierre Van Damme uit. "Dat cijfer moet nog naar beneden vooraleer we kunnen gaan versoepelen."

Wat dan met het gegeven dat nog maar 1 op de 3 mensen gemotiveerd is om de geldende coronamaatregelen strikt te volgen? "We zullen de mensen moeten blijven motiveren", antwoordt Van Damme. "Er kunnen bijvoorbeeld wél wat versoepelingen in de cultuursector komen omdat daar gebleken is dat hun evenementen en de manier waarop ze die organiseren geen invloed hebben op het aantal besmettingen. In àndere gevallen - wanneer we mekaar wél zouden kunnen besmetten - moeten we volhouden en streng blijven. We moeten namelijk een jojo-effect vermijden, dat van versoepelen en dan weer verstrengen, weer versoepelen en weer verstrengen, enzovoort."

Mensen moeten begrijpen dat we nu onze koers verderzetten in de richting van minder besmettingen. Het is die richting die we heel duidelijk moeten communiceren

Professor Van Damme zou graag komen tot een situatie van 0 tot 30 besmettingen per dag, omdat er enkel dan mogelijkheden tot versoepelingen komen. "Tot het zover is, moeten we ons allemaal aan het principe houden van afstand tussen mekaar, mondmasker waar nodig en een beperkt aantal contacten. Laat ons nu blijven volhouden, zodat we tegen het najaar wat meer zuurstof hebben en wat meer kunnen toelaten", besluit Van Damme.

Meest gelezen