Videospeler inladen...

Erika Vlieghe wil expertengroep GEES verruimen: "Niemand heeft waarheid in pacht, nieuwe inzichten zijn welkom"

Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitter van expertengroep GEES, zou graag hebben dat de GEES wordt omgevormd naar een ruimere wetenschappelijke adviesraad. Dat zegt ze in "Terzake", na de kritiek van enkele Franstalige experten op de "te strenge maatregelen". "Wij hebben al enkele weken geleden gezegd dat we willen verruimen." En ook: "Wij willen adviseren, maar niet verantwoordelijk worden gesteld voor het beleid."

De Nationale Veiligheidsraad heeft het vandaag nog eens duidelijk gemaakt: op veel versoepelingen in de coronamaatregelen moeten we voorlopig niet rekenen. Zo blijft de “bubbel van 5” voorlopig behouden. En daar komt kritiek op, van enkele Franstalige experten. Onder meer Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel, vindt de regels te streng. Volgens hem wordt er te veel geluisterd naar bepaalde virologen, waarmee hij onder meer verwijst naar Marc Van Ranst. 

De regering laat zich momenteel adviseren door verschillende adviesorganen, maar vooral de GEES is belangrijk. Dat is een groep van tien experten - denk aan virologen, biostatistici en economen – die maanden geleden opgericht is om ons stapje per stapje uit de strenge maatregelen van dit voorjaar te halen.

“Niemand heeft de wijsheid in pacht”, zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, in "Terzake". "Uiteenlopende meningen zijn binnen de wetenschap interessant, zeker in zo'n complexe en langdurige crisis. Al zouden we de discussie beter rond de tafel voeren. Van mij mag het daar gerust stuiven, dat kan alleen maar verfrissend zijn."

Bekijk hier het gesprek met Vlieghe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Daarom heeft ze enkele weken geleden al aan premier Sophie Wilmès voorgesteld om de GEES te verruimen naar een wetenschappelijke adviesraad, die een stuk breder gaat dan de tien mensen die er nu inzitten. "Enkele namen die nu kritiek hebben, hebben we ook geadviseerd", zegt ze. "We voelen dat we moeten verbreden met allerlei collega's die andere inzichten hebben. Dat kan het debat enkel versterken. Op het einde van de rit moeten we wel met een duidelijk advies komen voor de politiek, want dat verwachten ze wel."

Onze rol is adviseren en dus wil ik niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat er is beslist

Maar ook over de relatie tussen de politiek en de experten heeft ze wel iets te zeggen. Vlieghe kreeg het bij een eerdere Veiligheidsraad aan de stok met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Concreet was ze het beu dat ze volgens haar telkens mee in het bad werd getrokken na een Veiligheidsraad en maatregelen moest verdedigen waar ze niet altijd achterstond. 

"Mijn punt blijft hetzelfde: onze rol is adviseren en dus wil ik niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat er is beslist. Ik wil wel verantwoordelijk worden gesteld voor wat we adviseren", zegt Vlieghe. "Eigenlijk had ik hier nu niet moeten zitten. Ik had veel liever gehad dat hier iemand vanuit de politiek kwam zitten om tekst en uitleg te geven bij de beslissingen."

Meest gelezen