Blondet Eliot/ABACA

Ex-topadviseur van president Trump, Steve Bannon, ontkent fraude en komt vrij op borgtocht 

In New York is Steve Bannon, vroeger een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump, vrijgelaten na het betalen van een borgsom. Gisteren werd Bannon aangehouden op verdenking van grootschalige fraude bij een campagne om geld op te halen voor de bouw van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Steve Bannon werd enkele uren na zijn aanhouding voorgeleid maar pleitte onschuldig, waarop de rechter besliste om hem voorlopig vrij te laten voor een borgsom van 5 miljoen dollar. Bij het verlaten van de rechtszaal riep Bannon: "Dit hele fiasco is om mensen die de muur willen bouwen te stoppen."

Volgens het gerecht in New York worden Steve Bannon en drie anderen ervan beschuldigd dat ze misbruik zouden hebben gemaakt van campagnegelden en dat voor persoonlijke verrijking. 

Het zou gaan om de onlinecampagne "We Build The Wall" (wij bouwen de muur) waarbij honderdduizenden mensen in totaal meer dan 25 miljoen dollar zouden hebben geschonken voor de bouw van een stuk grensmuur met Mexico. Die muur was een verkiezingsbelofte van president Donald Trump en was bedoeld om illegale migranten vanuit Centraal-Amerika tegen te houden.

Die campagne is niet illegaal, maar volgens het gerecht zouden Bannon en drie medewerkers geld van dat fonds hebben verduisterd en voor eigen voordeel hebben gebruikt. Zo zou een deel van het geld via valse facturen en nepfirma's bij Bannon zelf zijn terechtgekomen. De andere beklaagden vielen ook op door een erg luxueuze levensstijl. Om de schijn hoog te houden, werden wel een paar stukjes "muur" geplaatst nabij de grens in El Paso in Texas, maar het gerecht trapte daar niet in.

De beschuldigingen lijken ernstig, want Bannon en zijn medestanders zijn vanmiddag meteen gearresteerd en zullen later voor de onderzoeksrechter worden voorgeleid. Ze riskeren tot 20 jaar cel.

Zijn (Bannon) ster is nu helemaal uitgedoofd

Björn Soenens

In een eerste reactie zei president Trump dat hij dit een "hele spijtige zaak" vindt, maar hij merkt ook op dat hij al jaren niets meer te maken heeft gehad met Steve Bannon en dat klopt ook. Bannon werd al eind 2017 uit het Witte Huis ontslagen. 

Ik vind dit een spijtige zaak... ik heb al jaren niets meer met hem te maken gehad, letterlijk jaren

President Donald Trump

Volgens onze man in Amerika, Björn Soenens, is de arrestatie van Steve Bannon op zich niet schadelijk voor president Trump. Die is niet betrokken bij het schandaal en had eerder al gebroken met Bannon. Toch zal de president "op zijn nagels bijten" en bezorgd zijn om zelf mogelijk in andere zaken vervolgd te worden als hij niet herkozen zou worden en dus opnieuw een privépersoon wordt. Soenens merkt op dat het gerecht in New York dat nu Bannon aanpakt, de reputatie heeft van een "pitbull terrier" en dat Trump en zijn bedrijven daar ook gevestigd zijn.

Gewezen topman in het Witte Huis

De 66-jarige Steve Bannon is een gewezen militair en zakenman en stapte daarna in de media, waar hij een topfiguur werd in het erg radicaal-rechtse mediakanaal Breitbart News. Bannon zat ook in de raad van bestuur van het omstreden bedrijf Cambridge Analytica, dat een grote rol zou hebben gespeeld in de kiescampagne van Donald Trump, onder meer door misbruik te maken van het sociale mediakanaal Facebook.

Bannon verkocht zijn diensten aan wie het wilde om wereldwijd zo'n "alt-right"-beweging op te zetten

Collega Björn Soenens vanuit de VS

Bannon leidde ook een tijdlang de kiescampagne van Trump in 2016 en werd na diens overwinning beloond met de functie van topadviseur in het Witte Huis. Hij gold toen als een van de machtigste figuren in de entourage van president Trump en zat korte tijd in de Nationale Veiligheidsraad. 

Toch kwam het in 2017 tot een breuk tussen Trump en Bannon, die het Witte Huis verliet. Bannon legde zich daarna toe op wat hij de vorming van een "wereldwijde beweging van nationalistische conservatieve groepen" noemde.

Zo wou hij een seminarie in een Italiaans klooster oprichten en smeedde hij banden met extreemrechtse groepen in Europa zoals het Front National in Frankrijk en de Lega van Matteo Salvini in Italië. In ons land sprak Bannon op vraag van Vlaams Belang op een bijeenkomst tegen het migratiepact van de Verenigde Naties in 2018. 

Steve Bannon is niet de eerste figuur uit de entourage van president Trump die in aanraking met het gerecht komt. Zo zijn eerder Michael Cohen, de gewezen advocaat van Trump, zijn campagneleider Paul Manafort en een bevriende zakenman Roger Stone in de cel terechtgekomen en Michael Flynn, de eerste nationale veiligheidsadviseur van Trump, hangt ook nog een veroordeling boven het hoofd.

Meest gelezen