"Free Britney Spears"? Nee, rechter oordeelt dat vader Jamie Spears langer bewindvoerder mag blijven

De Amerikaanse popzangeres Britney Spears (38) vangt bot. De rechtbank in Los Angeles ziet geen graten in het bewindvoerderschap van haar vader "Jamie". Integendeel: James Spears' ziet zijn bewindvoerderschap verlengd tot februari 2021. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van een gerechtsdocument dat fans online hebben gezet.   

Ter verduidelijking: een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij/zij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen.

(archieffoto) Vader James Spears.

In het geval van Britney Spears betekent dat concreet dat haar vader sinds 2008 de zeggenschap heeft over haar financiële situatie, haar gezondheid, woonplaats, gezinsleven en haar carrière. Jamie Spears zette vorig jaar echter tijdelijk een stapje opzij, omdat hij - naar eigen zeggen - kampt met gezondheidsproblemen. Britney Spears' gezondheidsmanager, Jodi Montgomery, nam de rol van bewindvoerder over.

Britney Spears heeft op zich niets tegen het voogdijschap. "Het heeft me gered van een inzinking, uitbuiting door roofzuchtige individuen en van een financiële puinhoop", staat er in gerechtsdocumenten. De zangeres had expliciet gevraagd dat Montgomery mocht aanblijven ná 22 augustus 2020, de datum tot wanneer het bewindvoerderschap officieel liep.

Die regeling kwam er ooit omdat Britney Spears het mentaal moeilijk had en het kwam tot enkele publiekelijke uitbarstingen. Ze scheidde in die periode (2007) van Kevin Federline en verloor het hoederecht over haar twee zonen.

De rechtbank ging niet in op het verzoek van Britney Spears. Het zeggenschap van Jamie Spears wordt verlengd tot februari 2021. Het laatste optreden van Britney Spears dateert van oktober 2018. Vorig jaar schrapte ze haar shows in Las Vegas en zocht hulp in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Fans dagen op aan de rechtbank

Buiten de rechtbank protesteerden fans van Britney Spears die geloven dat de zangeres letterlijk en figuurlijk "gevangen" wordt gehouden door mensen met slechte bedoelingen. Dat leidde al tot heuse #FreeBritney-petities op het internet. Jamie Spears spreekt van complottheorieën. "De wereld heeft geen idee. Het is aan de rechtbank om te oordelen wat het beste is voor mijn dochter. Ik moet jaarlijks elke cent verantwoorden voor de rechter. Hoe zou ik verdorie kunnen stelen", reageerde hij.

Sommige fans zijn ervan overtuigd dat de zangeres via haar sociale media-accounts geheime boodschappen stuurt om haar te "bevrijden". Vorige maand wilde Britney Spears op Instagram vragen van haar fans beantwoorden en vertelde dat haar favoriete Disneyfilm "Frozen" is (zie video hieronder).

Waarom? "Voor de relatie tussen de zussen Anna en Elsa, en omdat die laatste in een kasteel gaat wonen omdat ze het niet meer kan bolwerken", klonk het. Alweer en genoeg voer voor de "believers".

Meest gelezen