Geen carnaval in Ninove volgend jaar

Er zal in 2021 geen carnaval zijn in Ninove. De coronacrisis dwingt de stad om nu al duidelijkheid scheppen.“Dat is nodig in het belang van iedereen die bij carnaval betrokken is”, klinkt het. Als begin volgend jaar zou blijken dat er toch evenementen kunnen plaatsvinden, dan zal carnaval nog steeds niet doorgaan. De stad zorgt dan wel voor een alternatief.

“Niemand heeft een glazen bol”, zegt schepen van evenementen Marc Torrekens. “Maar als we de voorspellingen van de virologen mogen geloven, moeten we ons afvragen of het wel opportuun is om in 2021 het grootste evenement van onze stad te organiseren. Op een overleg bleek dat de  carnavalsgroepen er zich al mee verzoend hebben dat er in 2021 geen carnavalstoet door de straten van Ninove zal trekken."

Geen eetfestijnen of fuiven

De groepen hebben de voorbije weken onder elkaar een bevraging georganiseerd. “We willen niks liever dan carnaval vieren, maar we zijn er ons meer en meer van bewust dat dit een utopie zal zijn”, schrijven de carnavalsgroepen in een open brief. Logisch, vindt Pascal Carael, voorzitter van de Karnavalraad: “De carnavalsgroepen hebben geen middelen om iets op te bouwen, en ze zullen ook de komende maanden geen eetfestijnen of fuiven kunnen organiseren om geld op te halen. Dat is een enorme financiële aderlating. Een carnavalsgroep begint normaal in augustus met de planning: stoffen voor kledij worden besteld en materiaal voor de praalwagens wordt gekocht. Grote groepen gebruiken daarvoor budgetten tot 20.000 euro, en dat geld kunnen ze momenteel niet ophalen."

Compensatie van de stad

Volgens Eric Herremans van de Prinsencaemere rekenen de carnavalsgroepen wel op een compensatie van de stad, want carnavalsgroepen moeten bijvoorbeeld ook de huur van een loods blijven betalen. Burgemeester Tania De Jonge bekijkt of compensatie mogelijk is: “De stad krijgt extra middelen van de Vlaamse overheid om het lokale cultuurleven in deze coronatijden te ondersteunen. We zoeken uit hoe we met een deel van deze middelen ook de carnavalsgroepen kunnen compenseren.“ De burgemeester vindt het belangrijk dat de stad nu al de knoop doorhakt: “Zo verschaffen we duidelijkheid aan iedereen én kunnen we perspectief meegeven, want we begrijpen uiteraard dat dit geen fijne beslissing is.”

Op zoek naar een alternatief

Als begin volgend jaar zou blijken dat er toch evenementen kunnen plaatsvinden, dan zal er nog altijd geen carnaval zijn in Ninove, maar wel een alternatief.  "Rond de nieuwjaarsperiode komen we terug samen en  zien we wat we eventueel kunnen doen. Is het niet in februari, dan kan het ook in maart of april.  We zijn carnavalisten, wij willen graag carnaval vieren", zegt Pascal Carael van de Karnavalsraad.


kasto80

Meest gelezen