Gemeente Machelen wil geen fusie met Vilvoorde: "Geen nood aan en geen draagvlak voor"

De gemeente Machelen heeft geen nood aan een fusie met Vilvoorde. Dat heeft burgemeester Marc Grootjans (CD&V) in een officieel bericht bevestigd. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a), had een fusievoorstel gedaan na de oproep van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), maar Machelen toont voorlopig geen interesse. “We kunnen op eigen kracht verder en dat geeft ons meer flexibiliteit.”

Naar aanleiding van het nieuwe plan dat minister Bart Somers klaar heeft om fusies tussen gemeenten te stimuleren, reikte burgemeester Hans Bonte Machelen de hand. Hij vindt dat Vilvoorde en Machelen logische fusiepartners zouden zijn, omdat ze gelijkaardige uitdagingen hebben. Een fusie tussen de beide gemeenten zou bovendien 30 miljoen euro opleveren en Vilvoorde zou als centrumstad erkend worden. Bonte deed een voorstel om de voor- en nadelen van zo'n fusie al eens op te lijsten.

Machelen niet geïnteresseerd

Het Machelse college liet Vilvoorde in een officieel bericht weten dat ze voor die fusie niet staan te springen. “Het komt erop neer dat we op eigen kracht verder kunnen en dat dat ons ook meer flexibiliteit geeft. We hebben momenteel geen nood aan een fusie en er is, zoals bewezen door de reacties, geen draagvlak voor”, zegt burgemeester Marc Grootjans.

Bonte reageert ontgoocheld op de afwijzing. “Ik vind het merkwaardig dat Machelen de oefening zelfs niet samen wil doen, daar waar we op andere vlakken jaar in jaar uit samenwerken. Ik kan niet anders dan respect opbrengen voor het standpunt van onze buurgemeente, maar op voorhand zeggen 'we gaan er niet aan beginnen', dat vind ik een beetje jammer". Hij vreest dat Vlaanderen op deze manier haar fusiedoelstellingen fors zal moeten bijsturen.

 

Meest gelezen