De oppositie blijft vooralsnog op straat komen in MInsk.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gerecht in Wit-Rusland gaat achter "overgangsraad" van de oppositie aan, regime verstrakt de houding

Het regime in Wit-Rusland kiest na enkele dagen van aarzelen blijkbaar opnieuw voor een hardere aanpak van de oppositie. Er komen gerechtelijke stappen en tegelijk waarschuwt Rusland de westerse landen voor contacten met de Wit-Russische oppositie. 

Gisteren had president Aleksander Loekasjenko de onderdrukking bevolen van de protestbeweging die nu al meer dan anderhalve week woedt tegen zijn omstreden herverkiezing. Loekasjenko was bijzonder uitgevallen tegen de overgangsraad die de oppositie geïnstalleerd heeft. Die raad is gisteren voor het eerst bijeengekomen.

De openbare aanklager in Minsk heeft nu een onderzoek bevolen naar de leden van die overgangsraad. Volgens de aanklager probeert die raad "de macht te grijpen en schaadt die de nationale veiligheid". Dat ligt in de lijn van eerdere beschuldigingen door president Loekasjenko. Volgens het regime zijn die opposanten "marionetten van het Westen". Nog gisteren hebben de leiders van de Europese Unie de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland als "frauduleus" omschreven en gezegd dat ze de resultaten niet zullen erkennen. (Lees verder onder de foto).

Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja is ontvangen door de Litouwse premier Saulius Skvernelis.

Zondag hebben 200.000 mensen in de hoofdstad Minsk deelgenomen aan een grote protestbeweging van de oppositie. Ook vandaag wordt er in Minsk opnieuw betoogd, maar dat niet met zo veel mensen. Er hangen ook overal wit-rode vlaggen van de oppositie. Bij het protest in Wit-Rusland zijn nu al zeker drie doden gevallen, maar er zijn ook erg veel gewonden. 

De protesten beperken zich niet tot Wit-Rusland. In Brussel heeft de mensenrechtenbeweging Amnesty International de zone rond de ambassade van Wit-Rusland afgebakend met borden met de tekst: "Waarschuwing! U betreedt een zone met risico op foltering." Rusland waarschuwt de westerse landen inmiddels om geen contact te hebben met de oppositie in Wit-Rusland. Veel navolging krijgt dat niet. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja werd ontvangen door premier van EU- en NAVO-lidstaat Litouwen. 

Gisteren werd er in Minsk overigens ook betoogd door aanhangers van de president met rood-groene vlaggen en met vlaggen van Rusland.

Een betoging van de aanhangers van president Loekasjenko gisteren.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen