Onderzoek UHasselt: Meer intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen door groene omgeving

Wonen in de buurt van groen in een stad zorgt voor een hogere intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van de Universiteit Hasselt en Universiteit Gent.

Uit IQ-metingen bij meer dan 600 Oost-Vlaamse tweelingen tussen 8 en 15 jaar blijkt dat er een verschuiving is in intelligentie naarmate kinderen in een meer groene omgeving van een stad wonen. Ook gedragsproblemen lijken gepaard te gaan met wonen in een meer of minder groene omgeving. 

Luchtvervuiling

Er zijn meerdere verklaringen voor het belang van groen in de buurt van de woonplaats van kinderen, zegt Esmée Bijnens, onderzoekster aan UHasselt en UGent: "Een eerste oorzaak kan zijn dat er minder luchtvervuiling is. Daarnaast is het ook mogelijk dat kinderen door de aanwezigheid van een park bijvoorbeeld minder last hebben van hitte. Een groene omgeving kan ook leiden tot meer fysieke activiteit en mensen die in zo'n omgeving wonen, hebben misschien ook minder last van stress."

Meest gelezen