Gemengde gevoelens bij langeafstandskoppels: "Deze versoepeling sluit nog altijd veel koppels uit"

Goed nieuws voor wie een partner heeft in een land waarnaar reizen verboden is door corona. Vanaf 1 september zullen zij elkaar weer in de armen kunnen sluiten. Als ze al lang genoeg samen zijn tenminste. We konden drie Vlamingen spreken die met gemengde gevoelens aftellen naar 1 september.

"Zoals we weten, kent liefde geen grenzen en is de fysieke scheiding tussen internationale koppels niet meer houdbaar", zo zei premier Sophie Wilmès (MR) gisteren op de persconferentie na de Veiligheidsraad. Daarmee kondigde ze aan dat langeafstandskoppels, die niet gehuwd zijn, elkaar weer mogen bezoeken vanaf 1 september.

Ook als de partner in een land verblijft waar je als toerist normaal niet naartoe mag reizen, zoals een niet-Europees land of een Europees land waar code rood geldt.

Nog veel onduidelijkheid

Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo geldt de versoepeling enkel voor ongehuwde koppels (voor gehuwde koppels was het al mogelijk, red.) die een "duurzame relatie" hebben. Wat de precieze criteria daarvoor zijn en hoe die relatie bewezen moet worden, is nog niet duidelijk. "De procedure en de precieze voorwaarden worden nog uitgewerkt en zullen volgende week gecommuniceerd worden", is te horen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Gisteren gaven enkele ministers, en ook de premier, al enkele voorbeelden: een jaar hebben samengewoond of samen een kind hebben.  

Goed nieuws dus voor heel wat langeafstandskoppels. Toch wordt de versoepeling op gemende gevoelens onthaald, bleek uit de getuigenissen die VRT NWS verzamelde.

Eva: "Ik kan niet begrijpen dat dit niet van bij het begin een essentiële reis was"

Eva Hoornaert is iets meer dan 2 jaar samen met haar Israëlische vriend uit Tel Aviv. "Normaal zouden we deze zomer gaan samenwonen en zou ons leven samen écht beginnen. Maar corona heeft daar een stokje voor gestoken."

"We zijn intussen al een half jaar gescheiden en sindsdien vecht ik om hem terug te kunnen zien. Het geeft een heel raar gevoel dat die dag er nu eindelijk zit aan te komen. Ik zal het pas echt geloven als ik hem voor mijn neus zie staan en hem kan vastpakken", vertelt Eva.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Eva is opgelucht, maar tegelijk ook teleurgesteld met de versoepeling. "Het is intussen duidelijk dat er nog altijd heel veel koppels worden uitgesloten. Mensen die iets minder lang samen zijn, maar daarom niet minder essentieel zijn voor elkaar. In andere landen is een relatie van een half jaar al voldoende, maar België is veel strenger. Dat vind ik heel spijtig."

"Ik vind het nog altijd heel moeilijk dat dit in de eerste plaats is kunnen gebeuren. Dat dat niet gewoon van in het begin een essentiële reis was. Het recht om bij je geliefde te zijn werd afgenomen, en dat vind ik nog altijd heel erg."

Beluister het gesprek met Eva Hoornaert uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

RUTH JENKINSON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Hannelore: "Nog te veel vragen om blij te kunnen zijn"

Hannelore Van Bavel en haar vriend Serge hebben elkaar in 2018 leren kennen op een dansfestival in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. En hoewel zij studeert in Londen en hij werkt in Zuid-Afrika probeerden ze zo veel mogelijk af te spreken. "Normaal zou hij deze zomer naar België komen, maar toen kwam corona."

"We hebben elkaar al sinds de feestdagen niet meer gezien. Het is al heel beangstigend geweest om het zo lang zonder elkaar te moeten stellen, zeker in deze tijden", vertelt Hannelore. "Het is net op zulke momenten dat je knuffels nodig hebt."

Men stimuleert buitenlandse studies, maar tegelijk zijn onze regels niet aangepast aan hoe koppels er vandaag uitzien

Hannelore vindt de nieuwe versoepeling goed nieuws, maar is bang dat haar vriend nog niet naar België zal kunnen komen. "Er zijn nog veel te veel vragen en onzekerheden op dit moment om blij te zijn. We weten niet eens of hij een visum zal krijgen om naar België te komen."

"Eigenlijk zijn al die procedures veel te verouderd", zegt Hannelore. "Ze voldoen niet meer aan hoe de wereld er vandaag uitziet. Langs de ene kant worden buitenlandse studies en stages gestimuleerd, maar als het er dan op aankomt, zijn onze regels niet meer aangepast aan een internationaal leven en hoe koppels er vandaag uitzien."

Hannelore en haar vriend Serge

Gino: "Dit nieuws maakt een mens euforisch"

Gino Van den Bleeken en zijn Russische verloofde Svetlana zagen elkaar voor het laatst op 15 maart. "Spijtig genoeg moest ze die dag terug naar Moskou voor haar werk. De dag daarna ging ons land in lockdown en geraakte ze niet meer terug. Onze wereld stond even helemaal stil. We konden elkaar enkel nog via videochat zien en we kregen maandenlang geen enkel perspectief voorgeschoteld. We wisten niet hoe lang het zou duren en dat maakte het mentaal heel zwaar", vertelt Gino.

"Toen het nieuws van de Veiligheidsraad gisterenmiddag binnenkwam, heb ik meteen naar mijn vriendin gestuurd. Het geeft een euforisch gevoel te weten dat we elkaar na zes maanden weer kunnen zien en elkaar weer kunnen vastnemen."

Toch klinkt er ook bij Gino nog heel wat onzekerheid. "Het is nu eerst afwachten of we haar visum, dat intussen vervallen is, snel weer in orde krijgen. Ik hoop ook dat we snel meer duidelijkheid krijgen over hoe en welke documenten we moeten bezorgen om onze relatie te bewijzen. We hadden al concrete trouwplannen voor dit jaar, dus officiële documenten genoeg. Hopelijk staat ze zo snel mogelijk hier terug."

Videospeler inladen...

Meest gelezen