West-Vlaanderen verliest meeste landbouwgrond in 10 jaar tijd

De voorbije 10 jaar is er in Vlaanderen 1.600 hectare agrarisch gebied verdwenen, die door de regering was aangeduid om landbouwgrond te blijven. En meer dan een derde van die verdwenen grond ligt in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) opvroeg. De gronden werden vooral industrie- of woongebied. 

De Vlaamse regering heeft 10 jaar geleden een aantal gebieden aangeduid als 'herbevestigd agrarisch gebied'. Dat wil zeggen dat ze die landbouwgebieden waardevol vonden en zeker wilden behouden als landbouwgebied. "Maar dat is helemaal niet gebeurd", vertelt parlementslid Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem. "Als we nu 10 jaar terugblikken, zien we dat er 1.600 hectare landbouwgrond is verdwenen. En dat gaat dan alleen over die aangeduide gebieden, waarschijnlijk is er nog veel meer grond verdwenen."

Ik stel mij vragen bij het open ruimtebeleid van West-Vlaanderen
Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen)

"Wat opvalt: een derde van de verdwenen landbouwgebieden ligt in West-Vlaanderen. 50 procent werd industriegebied en 20 procent werd woongebied. Dat doet mij toch wel vragen stellen bij het 'open ruimtebeleid' in West-Vlaanderen", voegt Vaneeckhout toe. 

Provincie zoekt nog meer industriegebied

Volgens Vaneeckhout loopt momenteel een project bij de provincie dat op zoek is naar 430 hectare extra industriegebied. "Ik vraag mij echt af of dat wel noodzakelijk is, want er zijn nog braakliggende terreinen die voor industrie kunnen dienen. Vooral in Kortrijk zijn er veel. Maar ook aan de kust, in Brugge en op veel andere plaatsen. Dan moeten we toch niet nog méér grond herbestemmen naar industriegebied?"

Meest gelezen