Leuvense illusionist Rafaël goochelt coronaproof: "Soms wou ik wel dat ik van krantenpapier geld kon toveren"

De Leuvense illusionist-goochelaar Rafaël staat dit jaar 35 jaar op de planken. Om dat te vieren treedt hij op met een onemanshow en die is volledig coronaproof. “De coronacrisis dwingt je wel om jezelf opnieuw uit te vinden”, zegt Rafaël.

 

35 jaar, zolang staat Rafaël intussen al op de planken. Om dat jubileum te vieren, treedt hij op op 7 oktober met “Room Of Wonders”. Het wordt een coronaproof onemanshow zegt Rafaël: “Normaal vier ik mijn jubileum om de vijf jaar met een grote productie met assistentes, mensen die doorgezaagd worden of door de lucht zweven. Maar nu ga ik terug naar de roots van de magie, zonder veel afleiding, zonder rook of spiegels of meisje in glitterkostuums. Echt pure magie!”

Interactie

De show zal er dus heel anders uitzien, en de interactie met het publiek ook: “Door corona kan je bijvoorbeeld niet zeggen: “Neem een kaart”, want mensen mogen niets meer aanraken. Maar het is natuurlijk een leuke opgave om jezelf opnieuw uit te vinden. Mensen mogen ook niet meer op het podium komen, dus hoe kan je magie tot bij de mensen brengen zonder dat ze daar lijfelijk bij betrokken zijn? Dat is best wel een interessant gegeven vind ik.”

Als je zelf niets organiseert, dan zal er niks gebeuren vrees ik

Normaal gezien reist Rafaël met zijn shows de wereld rond, van Las Vegas tot Monte Carlo en Shangai, maar ook dat zat er dit jaar door corona niet in: “Ik heb van de tijd thuis gebruik gemaakt om een nieuwe show te schrijven. Want daar draait het dan toch om: hoe hou je jezelf op een leuke en productieve manier bezig, want optredens blijven voorlopig uit. Als je zelf niets organiseert, gaat er niets gebeuren vrees ik.”

Financieel

De coronacrisis en het gebrek aan optredens wegen ook financieel door bij  Rafaël: “Het is allemaal niet evident, over de hele sector, muziek en theater, is het allemaal nog heel onduidelijk. Heel veel mensen zien het niet meer zitten of weten niet wat de toekomst brengt. Het wordt er niet makkelijker op. Ik wou soms dat ik echt kon goochelen en van krantenpapier geld kon maken, maar dat lukt helaas nog niet."

Rafaël wacht de beslissing van de veiligheidsraad vol ongeduld af en hoopt dat  zijn jubileumshow, op 7 oktober in De Borre In Bierbeek, wel zal kunnen doorgaan. “Misschien is het in beperkte groep. Misschien zit je niet in een theater van 400 mensen maar van 90, maar dan krijgen de mensen toch iets heel exclusiefs te zien."

Meest gelezen