Liga voor Mensenrechten over hardhandig politieoptreden Charleroi: "Totaal onaanvaardbaar, doofpotoperatie of niet"

Kati Verstrepen, advocate en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, is verontwaardigd over de beelden van het gewelddadige politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. Ze ziet gelijkenissen met de affaire rond de gewelddadige dood van Jonathan Jacob en pleit voor een structureel andere manier om klachten van slachtoffers van politiegeweld te behandelen.

"Na wat er is gebeurd met Jonathan Jacob hadden we echt niet gedacht dat dit nog eens kon gebeuren", zegt Verstrepen in "De wereld vandaag". Ze ziet een aantal gelijkenissen: een gelijkaardige manier van optreden door politieagenten, het feit dat er gedurende meer dan 2 jaar niets met de klacht van de familie van het slachtoffer is gebeurd en dat de verontwaardiging pas komt nadat de familie van het slachtoffer zelf de beelden van het politiegeweld naar buiten brengt. "Dit kán niet, dit mág niet."

We zien vaak dat het comité P klachten doorverwijst naar de lokale overheid, waardoor de klacht behandeld wordt door het korps waar de feiten zijn gepleegd

Kati Verstrepen (Liga voor de Mensenrechten)

Dat er na Jonathan Jacob niets blijkt te zijn veranderd, heeft volgens Kati Verstrepen ook te maken met de procedure om een klacht in te dienen na een gewelddadig optreden van de politie. "Je kan als slachtoffer een klacht neerleggen bij het comité P, maar dat comité P bestaat uit oud-politieagenten. We zien in heel veel gevallen dat als er klacht binnenkomt het comité P de klacht niet zelf onderzoekt, maar doorverwijst naar de lokale overheden. Daardoor wordt de klacht behandeld door het korps waar de feiten gepleegd zijn." Voor de slachtoffers is dat volgens haar "geen geruststellende gedachte".

"Wij pleiten al heel lang voor een beter klachtenmechanisme, met een grotere gelijkheid tussen politie en slachtoffers", zegt Verstrepen. Of er in het geval van Charleroi sprake is van een doofpotoperatie, weet ze niet. "Maar ik begrijp wel dat de vrouw van het slachtoffer dat denkt, want dit is totaal onaanvaardbaar. Als het een echte doofpotoperatie is, is het natuurlijk nóg erger." 

Hoeveel onderzoek moet je doen voor je tuchtmaatregelen neemt tegen een agent die een Hitlergroet brengt?

Kati Verstrepen (Liga voor de Mensenrechten)

"Vorige week pleitte de politie voor een lik-op-stukbeleid als er geweld tegen de politie wordt gebruikt en werd gevraagd dat de daders onmiddellijk via snelrecht worden berecht. Waarom kan hetzelfde niet gebeuren als mensen het slachtoffer worden van gewelddadig politieoptreden?"

Verstrepen vindt dat er veel sneller moet worden gereageerd, voor álle misdrijven. "Een onderzoek dat meer dan een jaar stilligt, dat kán niet." Ook bij het tuchtonderzoek tegen de betrokken agenten had men blijkbaar geen al te grote haast. "Hoeveel onderzoek moet je doen voor je tuchtmaatregelen neemt tegen een agent die een Hitlergroet brengt of danspasjes maakt als iemand ligt te sterven?"

Meest gelezen