Belga

LIVEBLOG - België kleurt donkeroranje op Europese coronakaart, Erika Vlieghe wil GEES uitbreiden

Heel België is nu donkeroranje gekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat betekent dat na Vlaanderen en Brussel, ook Wallonië de voorbije twee weken meer dan 60 COVID-19-besmettingen per 100.000 inwoners telde. Ondertussen wil Erika Vlieghe, de voorzitter van de expertengroep GEES, de GEES uitbreiden. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België nu helemaal donkeroranje op Europese coronakaart

Heel België is nu donkeroranje gekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat betekent dat na Vlaanderen en Brussel, ook Wallonië de voorbije twee weken meer dan 60 COVID-19-besmettingen per 100.000 inwoners telde. Vlaanderen werd op de ECDC-kaart op 6 augustus donkeroranje gekleurd, Brussel volgde op 14 augustus.

Het wetenschappelijk instituut Sciensano meldde voor de periode van 3 tot 16 augustus een incidentie - het aantal gevallen per 100.000 inwoners - van 69,9 voor heel België.

Volgens de gegevens van Sciensano staat België momenteel op de vijfde plaats in de Europese Unie op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners gedurende twee weken. De incidentie ligt hoger in Spanje (124/100.000 inwoners), Malta (105), Luxemburg (95) en Roemenië (87).

Crisiscel cultuur: "Dit is pijnlijk, een onwerkbaar kader"

De crisiscel van de cultuursector reageert teleurgesteld op de manier waarop de maatregelen zijn versoepeld. "Ik vind het pijnlijk. We hebben de afgelopen dagen aan iedereen die het horen wilde proberen uit te leggen dat die absolute aantallen (de limieten van 200 en 400, red.) absurd zijn", zegt woordvoerder Tom Kestens.

"We werken op basis van de veiligste protocollen. Iedereen weet dat wij coronaveilig kunnen werken. Dus we zouden perfect proportioneel op zaalcapaciteit kunnen werken. Toch kiest men voor een symbolische maatregel. Dit gaat volgens mij niet werken."

Toch is er de mogelijkheid om vanaf 1 september in een uitzondering te voorzien per zaal. "Daar moeten we ons nog even over verdiepen", aldus Kestens. "Maar ik hoor weer een veelheid van commando. We moeten rekenen op burgemeesters per gemeente. Dat zijn intense processen."

Mike Naert van de Leuvense cultuurzaal Het Depot vindt het ook "spijtig" dat er niet voor een ander format is gekozen. "Maar we hebben nu wel iets waar we mee aan de slag kunnen gaan. Het is niet rendabel, maar wel werkbaar. Een vol Depot, dat is nog ver weg."

Lees hier meer:

Sterke stijging van aantal coronagevallen in Frankrijk

De voorbije 24 uur zijn in Frankrijk 4.771 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Gisteren waren dat er nog 3.776. Het is de eerste keer sinds mei dat de kaap van de 4.000 coronagevallen op één dag gerond wordt, aldus de Franse gezondheidsdiensten.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel: 149 vandaag, tegenover 162 gisteren.

 

Erika Vlieghe na kritiek Franstalige experts: "Nieuwe inzichten zijn welkom, discussie is goed"

Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitter van expertengroep GEES, zou graag hebben dat de GEES wordt omgevormd naar een ruimere wetenschappelijke adviesraad. Dat zegt ze in "Terzake", na de kritiek van enkele Franstalige experten op de "te strenge maatregelen". "Wij hebben al enkele weken geleden gezegd dat we willen verruimen." En ook: "Wij willen adviseren, maar niet verantwoordelijk worden gesteld voor het beleid."

Lees hier meer:

Erika Vlieghe: "Liever opbouwen in cultuursector in plaats van met grote aantallen te goochelen"

Infectiologe Erika Vlieghe is naar eigen zeggen verrast door de kritiek van de cultuursector na de Nationale Veiligheidsraad van vanmiddag. Daar is beslist dat er weer 200 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn op evenementen binnen, en 400 in plaats van 200 op evenementen buiten. De cultuursector laakt dat er nog altijd met cijfers wordt gewerkt in plaats van rekening te houden met de capaciteit van een zaal.

"Gisteren hebben wij nog een overleg met hen gehad, en hebben we hen ook uitgelegd waarom het voor ons epidemiologisch belangrijk is om met bevattelijke aantallen te beginnen. We weten dat er een heleboel cultuurhuizen heel goed voorbereid zijn en protocollen tot in de puntjes hebben uitgewerkt, maar we weten ook dat er in het begin van juli een aantal evenementen zijn geweest die niet zo geweldig waren uitgewerkt." Als je dat hebt met grote aantallen toeschouwers, heb je volgens haar geen goed recept. 

"Daarom hebben we ervoor gekozen om op te bouwen in plaats van meteen met grote aantallen te goochelen. Dat kunnen we epidemiologisch nog niet aan"

Bekijk hieronder het gesprek met Erika Vlieghe in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Brugse burgemeester Dirk de Fauw: "Overtuigd dat Concertgebouw en Stadsschouwburg meer dan 200 mensen zullen kunnen toelaten"

Vanaf september zullen indoor evenementen maximaal 200 personen kunnen ontvangen, denk bijvoorbeeld aan sportevenementen of een concert. Cultuurhuizen of sportorganisaties zullen via hun burgemeester wel een uitzondering kunnen aanvragen voor méér toeschouwers.

Dirk de Fauw (CD&V), de burgemeester van Brugge, vindt dat een goede maatregel. "Wij kennen als burgemeester de situatie ter plaatse goed, we kennen de gebouwen en de mensen die het organiseren. Wij nemen graag die verantwoordelijkheid op ons." Al hoopt hij wel dat de bevoegde Vlaamse minister zijn of haar uiteindelijke fiat dan wel vlug zal geven. 

Concreet voor Brugge denkt burgemeester de Fauw dat er mogelijkheden zullen zijn voor de Stadsschouwburg en het Concertgebouw om meer mensen toe te laten. Ook voetbalclubs Cercle en Club Brugge zijn al bezig met een protocol. Voor Club Brugge, met een potentieel van ruim 22.000 abonnees, zal dat allicht niet heel evident zijn.

Discussie over nut van "bubbel van 5"

In Franstalig België gaan stemmen op om de strenge, nationale coronamaatregelen te versoepelen. Vooral de verplichting voor elk gezin om de nauwe contacten te beperken tot vijf vaste mensen, ligt onder vuur van een aantal Franstalige experts. Maar Vlaamse experts vinden de sociale bubbel van vijf nog altijd nodig om te vermijden dat de corona-epidemie opnieuw escaleert. Een communautaire discussie kort in kaart gebracht. 

Stany Crets: "Geef ons ons publiek terug"

Acteur Stany Crets reageert bijzonder ontgoocheld op de uitkomst van de Nationale Veiligheidsraad. De Raad heeft de limieten voor evenementen opgetrokken naar 200 toeschouwers voor indoor evenementen en 400 voor in de open lucht. De cultuursector had liever limieten gezien die geënt zijn op de capaciteit van een zaal, eerder dan absolute aantallen. "Wij vroegen respect en we kregen 5 centiemen", verwoordt Stany Crets het op Facebook.

NSZ ontgoocheld dat shoppen met twee pas vanaf maandag kan

De zelfstandigenorganisatie NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, is ontgoocheld dat er pas vanaf maandag 24 augustus met twee gewinkeld mag worden. "Dit weekend mag het nog niet, dus kan je tijdens de solden slechts één week genieten van de nieuwe regeling", zegt voorzitter Christine Mattheeuws. Zij spreekt van een gemiste kans.

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) reageert: "Ik denk dat er op heel veel gezond verstand gerekend wordt zaterdag, in afwachting van de maatregel die maandag komt".

Septemberkermis Leuven gaat door

Het stadsbestuur van Leuven bevestigt dat de Septemberkermis dit jaar doorgaat. "Met een definitieve go van de Nationale Veiligheidsraad kan ik nu bevestigen dat de kermis op het Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein ook dit jaar plaatsvindt", laat bevoegd schepen Denise Vandevoort (SP.A) weten "Er zullen natuurlijk maatregelen zijn waar we ons aan moeten houden, maar de Leuvenaar krijgt zijn kermis."

Lees het artikel:

Ook in de Vlaams-Brabantse gemeente Bever is nu een eerste coronabesmetting vastgesteld

Het is gebeurd, ook in de Vlaams-Brabantse gemeente Bever is nu een eerste coronabesmetting vastgesteld. Tijdens de eerste coronagolf kon de gemeente het aantal besmette inwoners op nul houden. Maar daar is nu verandering in gekomen. Tijdens deze tweede golf staat de teller op één. "Een minderjarige uit onze gemeenten is inderdaad besmet het het virus", bevestigt burgemeester Dirk Willem (CD&V) aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Wij doen er nu alles aan om dat cijfer op één te houden."

Lees het artikel:

Reizen naar je lief in het buitenland: hoe toon je een duurzame band aan?

Mensen die een lief hebben in het buitenland en die die persoon al maanden niet meer hebben kunnen zien door de coronamaatregelen, zullen vanaf 1 september weer naar elkaar mogen reizen, ook als toeristische reizen naar het betrokken land nog niet toegelaten zijn.

Ze zullen dan wel moeten aantonen dat ze een duurzame band hebben met die persoon, met een aantal documenten. Het gaat dan bijvoorbeeld over een huurcontract van een appartement dat de partners samen hebben gehuurd. "Onze consulaire diensten hebben daarover een richtlijn gehad", zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Concreet moet het koppel minstens 1 jaar hebben samengewoond of twee jaar een "affectieve relatie" hebben. Ook een gemeenschappelijk kind geldt als bewijs van duurzame relatie, verklaarde premier Wilmès. 

Partners die gehuwd zijn of een samenlevingscontract hebben, konden al naar elkaar reizen.

Perspectief voor onze sociale contacten?

De sociale bubbel, de mensen met wie we nauwere contacten mogen hebben, blijft nog tot eind september op vijf staan. Nochtans weegt die beperkte bubbel bij nogal wat mensen door en brokkelt het draagvlak voor de coronamaatregelen af.

Dat beseft ook premier Sophie Wilmès. "We moeten kunnen weggaan uit de dynamiek van crisisbeheer en ons engageren voor een dynamiek op lange termijn", zei ze op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. "We moeten de manier waarop we onze sociale contacten onderhouden op een duurzame manier heruitvinden."

"We moeten dat op een zo'n normaal mogelijke manier kunnen doen en tegelijk de gezondheid van iedereen waarborgen." De premier heeft daarom gevraagd aan de experts van het adviesorgaan Celeval om aan die kwestie prioriteit te geven. Daar moeten ook andere experts aanschuiven zoals psychologen, aldus de premier.

Het feit dat koffietafels weer met 50 mensen mogen, is overigens al een versoepeling in die richting. 

We gaan nu volop aan het ministerieel besluiten werken. We streven naar maandag om het gepubliceerd te krijgen.
Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)
Kermissen zullen mogelijk zijn met een maximaal aantal kermisgangers van 400 mensen
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)
Videospeler inladen...

Dan toch niet dezelfde mondmaskerregels over het hele land? "Is wel noodzakelijk", zegt viroloog Van Ranst

Aanvankelijk ging iedereen ervan uit dat de Nationale Veiligheidsraad de regels rond mondmaskers gelijk zou trekken voor het hele land. Zo lag het plan op tafel dat iedereen een mondmasker bij zich zou moeten hebben en zou moeten dragen op drukke plekken. Dat kwam er niet. De burgemeesters mogen nog steeds zelf de regels voor hun gemeente en stad bepalen.

"Zo'n algemene regels blijven nochtans noodzakelijk", zegt viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal". "Oorspronkelijk werd aan de burgemeesters gevraagd om de drukke winkelstraten aan te duiden. Dat is wel héél breed geïnterpreteerd soms. Het zou een goede verbetering zijn mocht dat duidelijk worden voor het hele land." Waarom dat er dan niet kwam? "Geen enkel idee."

Videospeler inladen...

Mode Unie "opgelucht" over versoepeling shoppen

Sectorfederatie Mode Unie reageert tevreden op de versoepeling rond het individueel winkelen, die na de Nationale Veiligheidsraad is bekendgemaakt. "Een opluchting voor de hele sector", zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, in een persbericht. "Dit zal modewinkeliers meer ademruimte geven om klanten op een normale en positieve, maar toch veilige manier te ontvangen."

"Het wegvallen van het maximaal een half uur winkelen is eveneens een gunstige en logische evolutie in de maatregelen voor onze winkeliers", zegt Delanghe. De versoepeling geeft volgens de sectorfederatie de mode-ondernemers nog de kans om de laatste anderhalve week van de solden positief in te zetten.

Viroloog Marc Van Ranst: "We gaan ooit wel uit die "bubbel 5" geraken"

Viroloog Marc Van Ranst vindt het logisch dat de "bubbel van 5" - het aantal mensen waarmee we wat dichter mogen komen en knuffelen en kussen - nog langer behouden blijft. Dat zegt hij in "Het Journaal". "Het virus springt van mens tot mens en dus moet je het draadje doorknippen om die overdracht waar te maken. Dat kan enkel door de sociale contacten te beperken."

"Gaan we ooit van die bubbel afgeraken? Uiteraard", zegt Van Ranst. "Maar wanneer, dat is niet duidelijk. Al weten we ook wel dat je dit niet lang kan aanhouden."

Jambon: "Serieuze versoepeling waar de cultuursector mee aan de slag kan"

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) spreekt van "goed nieuws" nu de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat het aantal aanwezigen wordt verdubbeld naar 200 binnen en 400 buiten. Er is ook een uitzonderingsclausule waarbij de limieten kunnen worden opgetrokken als dat veilig kan. "Dat is een serieuze versoepeling waar de cultuursector mee aan de slag kan", aldus Jambon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen