Het einde van een tijdperk: Microsoft stopt na een kwarteeuw met Internet Explorer

Technologiereus Microsoft trekt volgend jaar na 25 jaar de stekker uit Internet Explorer. De webbrowser, die ooit op 95 procent van de computers draaide, wordt nog nauwelijks gebruikt en krijgt veel concurrentie van Google Chrome, Safari (Apple) en Firefox (Mozilla). De verdwijning van Explorer zat er al een tijdje aan te komen, want Microsoft kondigde dit jaar een nieuwe versie van Edge aan, zijn andere webbrowser.

Midden jaren 90, toen het internet nog in zijn kinderschoenen stond, gebruikten we Netscape om op het internet te surfen. In die periode was er nog geen sprake van breedbandinternet, om te surfen moest je via de telefoonlijn inbellen. Het duurde ook heel lang vooraleer je online was. 

Monopolie van Microsoft

Nu, 25 jaar na de lancering van Internet Explorer, heeft Microsoft aangekondigd dat het zijn internetbrowser volgend jaar zal laten uitdoven. Internet Explorer zal niet meer ondersteund worden, maar bedrijven die hem nog willen gebruiken zullen nog terecht kunnen bij Microsoft. De webbrowser heeft ondertussen met Edge Chromium een opvolger en krijgt van Microsoft nauwelijks updates. "Het onderhoud van een browser kost heel veel geld en daarom heeft Microsoft beslist om daar een einde aan te maken", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert. 

Er wordt op sociale media ook smalend gedaan over Explorer, dat tegenwoordig maar één keer gebruikt wordt: om Chrome te downloaden

Daarnaast is Internet Explorer niet meer wat het was. "Veel websites en toepassingen die een verbinding moeten maken met het internet, werken niet meer met Explorer. Je moet weten dat die dateert uit de tijd dat het internet nog in zijn kinderschoenen stond. De websites van vandaag zijn enorm geëvolueerd", zegt Baert.

En inderdaad, in de jaren 90 zag de wereld voor Microsoft er totaal anders uit. Het bedrijf domineerde de computermarkt met zijn besturingssysteem Windows. Elke computer werd standaard verkocht met Windows en Internet Explorer, de webbrowser van Microsoft. Resultaat: het marktaandeel groeide heel sterk, op zijn hoogtepunt gebruikte werelwijd 95 procent van de computers Internet Explorer als browser.

De browser werd zo groot, dat de mededingingsautoriteiten zich vragen stelden bij de werkwijze van Microsoft. Zij vonden het niet kunnen dat een bedrijf, met een bijna-monopolie op vlak van besturingssystemen, zijn browser standaard aanbiedt.

Hieronder zie je een journaalitem uit juni 2000 over de mededingingszaak tegen Microsoft: 

Videospeler inladen...

Iedereen herinnert zich hoe de toenmalige CEO Bill Gates in het Amerikaanse Congres streng werd ondervraagd. Ook bij ons domineerde Microsoft het nieuws. De technologiereus werd verplicht om andere webbrowsers toe te laten. Uiteindelijk heeft de zaak tegen Microsoft alles veranderd en opende ze de deur voor andere spelers, die de kans zagen om hun browser aan de man te brengen. 

Google Chrome groeit dankzij Explorer

In de periode na de mededingingszaak konden gebruikers van Windows ongestoord andere browsers installeren. Ze konden kiezen tussen Firefox van Mozilla of Google Chrome van Google. Apple-gebruikers kregen op hun computers Safari gratis erbij. Naast deze systemen kon men ook kiezen voor Opera en vele andere.

Eén browser kon daarvan de vruchten plukken: Google Chrome. De browser van Google was ook makkelijk in gebruik. Je hoefde niet de hele naam van de website invullen, beginnend met: "http://". Je gaf gewoon de naam van de site en je kreeg de zoekresultaten van wat je had ingegeven. "Daarnaast heeft Google heel sterk ingespeeld op de behoefte van de gebruikers. Die hadden allemaal al Gmail en planden hun route op Google Maps", aldus Baert. Google bouwde zijn browser rond zijn "ecosysteem" en kon zo heel veel gebruikers overtuigen.

Het kost veel geld om zo'n systeem from scratch te ontwikkelen. Daarom bouwt men de browsers op een broncode die al bestaat

Die integratie van alle producten heeft van Chrome de populairste browser gemaakt. Momenteel heeft Google Chrome 71 procent marktaandeel. Edge, de nieuwe browser van Microsoft staat op de tweede plek en kan amper 8 procent van de gebruikers overtuigen. En Explorer? Die loopt ver achter: amper 4 procent van de gebruikers surft nog met de oudste webbrowser, die al zijn glans heeft verloren.

Er wordt op sociale media ook smalend gedaan over Explorer, dat tegenwoordig maar één keer gebruikt wordt: om Chrome te downloaden. 

Ontwikkeling van een browser is heel duur

De browsermarkt wordt verdeeld tussen drie grote spelers. Waarom wagen anderen hun kans niet? Volgens Baert heeft het vooral met centen te maken. "Het kost veel geld om zo'n systeem from scratch te ontwikkelen. Daarom bouwt men de browsers op een bestaande broncode (de programmacode die aan de basis ligt van een software, red.). Microsoft gebruikt tegenwoordig voor zijn nieuwe browser Edge - die al een een paar jaar naast Explorer bestaat - Chromium (de broncode van Google Chrome, red.). Vooral omdat ze weten dat dat systeem heel goed werkt. Apple en Mozilla hebben hun eigen systemen, namelijk Webkit en Gecko", legt Baert uit. 

En zo gebruikt Microsoft de technologie van een bedrijf dat zijn browser heeft kapotgemaakt. Met Edge wil het bedrijf nog altijd een eigen browser kunnen aanbieden, al weet het dat het Google Chrome heel moeilijk van de troon kan stoten.

Meest gelezen