Nest zwarte wouwen in Berlare: "Dat er hier een koppel broedt, is heel uitzonderlijk"

In de buurt van het Donkmeer in Berlare heeft een koppel zwarte wouwen met succes gebroed. Dat heeft vzw Durme bekend gemaakt. Volgens de vzw zijn er sinds het begin van de waarnemingen in de jaren zeventig maar 7 gevallen bekend van een broedend paar zwarte wouwen in heel Vlaanderen. 

Een zwarte wouw is een roofvogel. Hij is af en toe te spotten in Oost-Vlaanderen, vooral als hij op doortocht is want het is een trekvogel. ‘Dat die hier ook broedt is echt uitzonderlijk’, zegt Michaël Krapoen van vzw Durme. De vzw zag onlangs dat een koppel zwarte wouwen meer dan normale interesse had in het gebied van het Donkmeer en ging op zoek naar het nest. De zoektocht was niet makkelijk, maar uiteindelijk werd het nest gevonden, met twee jongen. 

Het koppel is het zevende broedgeval in Vlaanderen, sinds de waarnemingen gestart zijn. ‘De database dateert van 1976 en ook in oudere naslagwerken is er geen sprake van broedende zwarte wouwen in Vlaanderen’, zegt Michaël Krapoen.  ‘Het is een recent fenomeen van vogels die uit Zuid-Europese gebieden afkomstig zijn, maar onder invloed van andere klimatologische omstandigheden meer naar het noorden oprukken. En het blijft nog altijd zeer uitzonderlijk.’ 

De jongen mogen niet te lang meer talmen, ze moeten nog 8000 kilometer vliegen naar hun winterbestemming

Michaël Krapoen van vzw Durme

Lange reis voor de boeg

'De twee jongen zullen nog wel enkele dagen in de buurt van het Donkmeer rondvliegen, maar vertrekken dan naar Afrika om te overwinteren. Een groot deel van hun soortgenoten is die reis al aan het maken, zijn zelfs Spanje al gepasseerd', vertelt Michaël Krapoen. ‘Duizenden zwarte wouwen zijn de straat van Gibraltar al overgestoken. Maar de twee aan het Donkmeer zijn pas vorige week uitgevlogen en ze worden ook nog regelmatig gezien. Het zijn wellicht hun laatste dagen, ze gaan snel hun reis aanvatten naar het zuiden. Ze zullen nog op tijd zijn, want de weersomstandigheden vallen goed mee en er is nog meer dan genoeg eten. Maar ze zullen ook niet te lang meer mogen talmen want ze hebben nog een reis van 8000 kilometer voor de boeg voor ze op hun winterbestemming zijn.’

Natuurgebieden doen het goed

Zwarte wouwen hebben nood aan een bosrijke omgeving, het liefst ook met meren, vijvers of rivieren in de buurt. ‘Dan zit je hier goed in de regio van het Donkmeer. Er zijn hier ook al paar jaar grote natuurinrichtingswerken aan de gang. De bedoeling is om de oude Scheldemeander te herstellen en dat lijkt al zijn vruchten af te werpen. Bijzondere vogels en plantensoorten duiken terug op', vertelt Krapoen.
'Het gaat de goeie kant op in de natuurgebieden, door meer ervaring en kennis en investering. Maar daarbuiten gaat het wel nog altijd razendsnel achteruit. Het is een dubbel verhaal, natuur binnen een natuurgebied doet het behoorlijk goed, daarbuiten is het toch nog huilen met de pet op.’

Meest gelezen