Videospeler inladen...

Nummer 2 federale politie zet tijdelijk stap opzij na beelden hardhandig politieoptreden op luchthaven Charleroi 

André Desenfants, de nummer 2 van de federale politie die onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, zet tijdelijk een stap opzij nadat gisteren beelden waren opgedoken van een hardhandig politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. Desenfants had de beelden nooit eerder gezien en was zelfs niet op de hoogte van de feiten. Onbegrijpelijk, vindt hij. Daarom heeft hij gevraagd zich te laten vervangen, in afwachting van de resultaten van een intern onderzoek binnen de politie. Ook Vincent Houssin van politievakbond VSOA zit met vragen en bedenkingen.

Gisteren doken beelden op van een politieoptreden op de luchthaven van Charleroi in februari 2018, waarop onder meer te zien is hoe een Slovaakse man hardhandig wordt aangepakt in een cel en een van de agenten een Hitlergroet brengt. De Slovaak raakte in coma en stierf enkele dagen later.

Het onderzoek naar de precieze doodsoorzaak van de man duurt intussen al meer dan twee jaar. Maar de beelden van het politieoptreden doken pas gisteren op, nadat de vrouw van het slachtoffer ermee naar de pers was gestapt. Zelfs de topman van de bestuurlijke politie, André Desenfants, die onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, had de beelden nog niet eerder gezien. Meer zelfs, hij was niet eens op de hoogte van de feiten zelf, maakte hij vandaag bekend op een persconferentie. "Tot gisteren wist ik niet dat collega-agenten in beschuldiging zijn gesteld."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Desenfants is de nummer 2 van de federale politie. Als directeur-generaal van de Algemene Directie Bestuurlijke Politie is hij onder meer verantwoordelijk voor de luchtvaart-, weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie. Densenfants begrijpt niet waarom hij niet op de hoogte was van de feiten in Charleroi. Hij was op het moment dat de feiten plaatsvonden nochtans al directeur-generaal van de bestuurlijke politie.

Nadat hij gisteren de beelden had gezien en over de feiten had gelezen in de pers, heeft hij naar eigen zeggen meteen zijn verantwoordelijkheid genomen en het bevel gegeven om verschillende zaken te onderzoeken, zoals de nazigroet door de agente, maar ook en vooral hoe de interne communicatie binnen de politie is gelopen en hoe het komt dat hijzelf niet op de hoogte is gebracht. In afwachting van de resultaten van dat laatste onderzoek heeft hij aan de commissaris-generaal gevraagd om zich te laten vervangen als directeur-generaal. "Ik voel me op dit moment verhinderd om mijn mandaat uit te oefenen." Daarnaast heeft hij ook inzage gevraagd in het gerechtelijk dossier om te kunnen bekijken of nog meer tuchtmaatregelen nodig zijn.

Desenfants neemt dus geen ontslag (zoals we eerder in dit artikel hadden vermeld), maar zet tijdelijk een stap opzij zolang het onderzoek naar de interne communicatie loopt. "Een persoonlijke beslissing", zegt hij zelf. "Ik heb geen fouten gemaakt, maar ik kan dit niet tolereren en moet mijn verantwoordelijkheid nemen." Desenfants uitte ook zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer.

Er is geen perfecte oplossing voor iemand die in zo'n medische toestand is

Vincent Houssin (VSOA)

Ook Vincent Houssin van politievakbond VSOA wist tot gistermorgen niets af van de zaak. "Het zijn inderdaad zeer harde beelden die zeer hard aankomen bij familie en nabestaanden", zegt hij in "Terzake".

"Hitlergroeten horen niet thuis bij de politie. Daarin zijn we zeer duidelijk", zegt Houssin nog. Voor wat het in bedwang houden van de Slovaakse man wil hij toch wel nuanceren. Hij wijst erop dat hij het dossier niet kent en dat het dossier zelfs door Justitie in beslag is genomen. Hij merkt ook op dat er geen leidinggevende ter plaatse was die het gedrag van de gedetineerde en van de agenten had kunnen vaststellen en vervolgens maatregelen had kunnen nemen.

Maar er is ook de medische toestand van de gedetineerde. "Er is geen perfecte oplossing voor iemand die in zo'n medische toestand is", aldus Houssin, die naar eigen zeggen vragende partij is voor duidelijke richtlijnen van de ministr van Binnenlandse Zaken van de commissaris-generaal van de politie. "Niemand kan ons zeggen hoe het wel moet."

Bekijk hieronder het gesprek met Vincent Houssin in "Terzake" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Wat gebeurde er twee jaar geleden?

De feiten dateren dus van februari 2018. Een Slovaakse man van 39 wilde in Charleroi een vlucht nemen naar Slovakije, maar veroorzaakte moeilijkheden op het vliegtuig. Agenten namen hem mee en sloten hem op in een cel.

Toen de man zich daar vreemd gedroeg, grepen de agenten hardhandig in. Enkele agenten probeerden de man in bedwang te houden, hij kreeg ook een deken over zijn hoofd en één inspecteur zat 16 minuten lang op de man. Je ziet ook een andere agente die een Hitlergroet brengt en er worden grapjes gemaakt.

De Slovaakse man kreeg een kalmeringsmiddel en er volgde een reanimatie, maar het slachtoffer raakte in coma en stierf enkele dagen later.

Lees er meer over in dit artikel.

Onze reporter Helen Goedgebeur geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen