Radio 2

Petitie tegen beton op pittoreske kasseiweg in Ham

Een inwoner van Ham heeft gisteren een digitale petitie met 250 handtekeningen overhandigd aan de burgemeester. De gemeente wil een mooie kasseiweg naar de historische pastorij in Oostham heraanleggen. De actievoerders zeggen dat de kasseien zullen verdwijnen en de weg zijn charme zal verliezen en dat willen ze voorkomen.

De gemeente wil de Pastorijstraat heraanleggen. Daardoor zullen de kasseien verdwijnen, er worden verkeersremmers geplaatst en er komt nieuwe verlichting. 

De kasseiweg is een beetje het hart van Oostham

Inwoner Paul Jannes

De buurtbewoners zijn tegen een betonnering. Dat is volgens hen visueel niet mooi en de kasseiweg sluit mooi aan bij de pastorij. Paul Jannes startte daarop een petitie via internet. “De kasseiweg is een beetje het hart van Oostham en ook dé toeristische plek van de gemeente", vertelt Paul Jannes. "De inwoners van Oostham vinden dit de mooiste plek van heel Ham en komen bijvoorbeeld naar hier voor hun trouwfoto’s. Mocht nu de hele kasseiweg gebetonneerd worden, dan zou het aanvoelen als een handicap van het toeristische centrum van de gemeente.”

Oplossing

Burgemeester Marc Heselmans (CD&V) zegt dat het inderdaad een mooie weg is, en dat de eigenheid zal gerespecteerd worden. Een studiebureau heeft verschillende alternatieven onderzocht en er is voor de beste oplossing gekozen. De initiatiefnemers mogen van de burgemeester wel nog alternatieven aanbrengen, zolang ze passen in de visie van toegankelijkheid, duurzaamheid, veiligheid en ook passen binnen het budget. 

Meest gelezen