Politie Getevallei richt fietsteam op in Tienen: "Inzetten op verkeersveiligheid en milieubewust beleid"

De politiezone Getevallei in Tienen krijgt een eigen fietsteam. Ze wil hiermee de verkeersveiligheid bevorderen en de overlast aanpakken. De politiezone wil ook milieubewust zijn door hun wagen in te ruilen voor de fiets. Het fietsteam zal ook ingezet worden tijdens kermissen, markten, wielerwedstrijden en andere evenementen.

In 2019 werd de politiezone Getevallei opgericht en sindsdien zijn er verschillende initiatieven genomen om de werking te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is ‘Meer blauw op straat’, waarbij de politie de stad veiliger wil maken.

De leden van het fietsteam zullen duidelijk zichtbaar zijn in de stad Tienen. “Ze zullen vooral ingezet worden in de omgeving van de scholen, de binnenstad, op overlastgevoelige plaatsen en locaties die minder toegankelijk zijn voor politievoertuigen”, zegt Stephan Gilis, korpschef van de politiezone Getevallei. Volgens Gilis is de politie zo makkelijker aanspreekbaar voor de inwoners. Hij benadrukt ook het milieuvriendelijke beleid, aangezien ze de wagen inruilen voor de fiets.

Controle in het verkeer en op evenementen

Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) vindt dat de politie op die manier efficiënt en doeltreffend kan optreden bij verkeersovertredingen. “Het fietsteam levert daarnaast extra politietoezicht om bepaalde criminaliteitsfenomenen te voorkomen en om de verkeersveiligheid en openbare orde te handhaven en zo nodig te herstellen. Tot slot zullen de leden van het fietsteam ingezet worden tijdens kermissen, markten, carnavalstoeten, wielerwedstrijden en andere (sport)evenementen.”

Momenteel bestaat het fietsteam uit twee inspecteurs en één hoofdinspecteur, maar in de toekomsten zal het team nog uitbreiden. De teamleden zullen volgens Gilis een vijfdaagse opleiding volgen in een provinciale politieschool. Daarnaast zal het politiecollege binnenkort ook drie nieuwe gespecialiseerde politiefietsen aankopen voor het fietsteam.

Meest gelezen