Politie in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken op pad met bodycams

De politie van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken gebruikt vanaf vandaag bodycams. Die worden gebruikt tijdens interventies om te filmen wat er precies gebeurt.

Het lijkt wel weggelopen uit een Amerikaanse politieserie: een politiepatrouille die een interventie filmt met een camera die op de borstkas hangt. Maar het is sinds dit jaar ook het geval in Limburg. Vanaf vandaag neemt ook de politiezone van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken 14 bodycams in gebruik. Die filmen alles wat er gedaan en gezegd wordt door de politie en de persoon die voor hen staat.

Hoofdinspecteur Tim Rollé: “Die kunnen bij alle incidenten worden ingezet. Dat hoeft niet direct alleen in gewelddadige situaties te zijn, dat kan ook bij huiszoekingen, controles in de fruitsector, verdachte overlijdens, inbraken en noem maar op.”

Minder agressie

Door het gebruik van de camera is er achteraf geen discussie meer mogelijk over wat er precies gebeurd is. “Het dient als een onafhankelijke getuige van ons werk en van hoe wij met de burgers omgaan”, vertelt hoofdinspecteur Rollé.

Maar zo’n camera heeft ook een kalmerend effect als de politie ter plaatse komt. “Er zijn verschillende studies uitgevoerd die aangeven dat de camera’s een de-escalerend effect hebben. In veel gevallen, als men weet dat er gefilmd wordt, gaat de verbale en fysieke agressie ook wat verminderen.”

Meest gelezen