Andreas Glöckner via Pixabay

Cultuursector ontgoocheld na Veiligheidsraad: van "dit is onwerkbaar" tot "behandel ons met respect"

De cultuursector is niet te spreken dat de regering vasthoudt aan een vast aantal mensen in het publiek. Vanaf 1 september mogen er opnieuw 200 mensen een voorstelling bijwonen in een zaal en 400 buiten. Grote zalen mogen nog meer mensen ontvangen, als ze daarvoor toestemming krijgen van de burgemeester en de bevoegde minister. Maar dat zet weinig zoden aan de dijk, zo blijkt. "Dit is onwerkbaar", zegt Tom Kestens van de crisiscel cultuur. "Ik ben zeer teleurgesteld."

De crisiscel cultuur had de afgelopen dagen intensieve gesprekken met de bevoegde ministers, experten en virologen over versoepelingen van de coronamaatregelingen in de cultuursector. Zij pleitten ervoor dat de overheid zou afstappen van vaste aantallen en publiek zou toelaten op basis van de capaciteit van de zaal. Maar de sector heeft zijn slag niet thuisgehaald. "Het werken met een maximaal aantal bezoekers blijft onleefbaar en absurd, ook als je dat aantal optrekt", zegt Tom Kestens. "De voorgestelde uitzonderingen zijn geen duurzaam antwoord. Het opent de deur voor misverstanden en ad-hocbeleid." 

Bekijk hier het interview met minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) over de versoepelingen in de cultuursector:

Videospeler inladen...

Volgens de crisiscel cultuur laat het sectorplan dat zij uitgewerkt hebben toe om zalen minstens voor 60 procent op een veilige manier te vullen. "Er moet een einde komen aan de willekeur en een werkbaar kader op lange termijn. Zo kan er opnieuw zekerheid en rust ontstaan. Het jojo-beleid van de voorbije weken is nefast voor een sector die de tijd moet krijgen om optredens in te plannen en te boeken, afspraken te maken met artiesten, sets te bouwen, etc."

Bekijk hier de eerste reactie van de crisiscel cultuur op de nieuwe maatregelen:

Videospeler inladen...

Afstand tussen toeschouwers

De cultuursector mocht na de lockdown op 1 juli weer opengaan. Toen mochten ook 200 mensen een voorstellingen bijwonen in een zaal en 400 buiten. Eind juli werden die aantallen teruggeschroefd naar 100 binnen en 200 buiten. Nu verdubbelen de aantallen dus weer, maar dat is geen oplossing op lange termijn, zegt de crisiscel cultuur. Naast het beperkt aantal toeschouwers blijven ook de andere maatregelen streng. Zo moet er nog steeds anderhalve meter afstand gegarandeerd worden tussen de toeschouwers, waardoor de capaciteit van een zaal sowieso al serieus wordt ingeperkt. 

Zolang we anderhalve meter afstand moeten respecteren tussen mensen, kunnen wij niet openen

Jan Van Esbroeck, uitbater van Sportpaleis

"Zolang we anderhalve meter afstand moeten respecteren tussen mensen die zitten te kijken naar iets, valt de capaciteit van een zaal terug tot 25 à 28 procent. Dat geldt zowel voor grote als voor kleine zalen", zegt Jan Van Esbroeck, de uitbater van het Sportpaleis in Antwerpen. "Geen enkele ondernemer die beperkt wordt tot minder dan een kwart van zijn activiteiten kan zijn deuren openhouden. Het is maar als wij naar 60 tot 70 procent zaalbezetting kunnen komen, dat wij echt perspectief beginnen te krijgen om onze deuren te openen."

Je dreigt opnieuw naar een soort van localisme te gaan, waar bij iedereen naar de plaatselijke burgemeester moet rennen

Michaël De Cock, KVS

Veilig werken

Als een zaal meer dan 200 mensen wil toelaten, moet er een uitzondering gevraagd worden aan de burgemeester en de bevoegde minister. Ook dat zet veel kwaad bloed. "Je dreigt opnieuw naar een soort van localisme te gaan, waar bij iedereen naar de plaatselijke burgemeester moet rennen", zegt Michaël De Cock van het Brusselse theater KVS in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Op 12 juni zijn er protocollen afgecheckt met de experten die de exit uit de coronacrisis begeleiden, met de virologen, met de minister van Cultuur. Dat is allemaal in orde. Iedereen weet dat we veilig kunnen werken. Wij gaan nog een jaar zo moeten werken, dus wij moeten naar een permanente oplossing die onze professionaliteit naar waarde schat. Dat doet men in de gesprekken, maar niet in dit besluit."

De KVS gaat wel opnieuw open en organiseert vanaf morgen verschillende voorstellingen, volledig coronaproof. "Ik zou graag een oproep doen aan het publiek: kom naar het theater, boek een ticket en kom kijken. Het kan veilig."

Beluister hier het volledige gesprek met Michaël De Cock in "De wereld vandaag" (en lees daarna verder):

BELGA

Geef ons ons publiek terug. Geef ons een gelijkwaardige behandeling.

Stany Crets, acteur en theatermaker

Steunmaatregelen

"We vroegen respect en kregen 5 centimen", reageert acteur en theatermaker Stany Crets op Facebook. "Geef ons ons publiek terug. Geef ons een gelijkwaardige behandeling. Er is geen enkele reden waarom dat niet zou gebeuren. Geen enkele. Ik herhaal : geen enkele. Het is heel simpel. Behandel ons met respect." 

"We hebben nog steeds geen werkbaar kader", zegt Crets in een interview met Radio 2 Antwerpen. "Ik denk dat we binnenkort aan serieuze steun moeten gaan denken voor de sector." 

Bekijk hier de facebookpost van Stany Crets:

De crisiscel cultuur pleit er bijvoorbeeld voor om de tijdelijke werkloosheid te verlengen. Samen met experten en politici wil ze ook een relanceplan opstellen tot eind 2021. "Het is immers alle hens aan dek als we willen dat de Vlaamse cultuursector de coronacrisis overleeft", stelt de crisiscel in een persbericht.

"Dagelijks bereiken ons berichten over faillissementen en eergisteren nog liet de Roma weten haar deuren voor de rest van dit jaar te sluiten. Een gezonde samenleving kan niet zonder cultuur, cultuur kan niet zonder een leefbaar kader. Het is aan de politici om eindelijk hun verantwoordelijkheid op te nemen en voor beiden te zorgen. "

Meest gelezen