Steve Bannon, van glorie in het Witte Huis tot de cel

Met de arrestatie van de voormalige topadviseur van president Donald Trump lijkt een einde te komen aan diens ambitie van een wereldwijde nationalistisch-conservatieve kruistocht. Eerder had president Trump de banden al verbroken met Bannon, die nochtans een erg belangrijke rol heeft gespeeld in zijn verkiezing.

Steve Bannon is 67 en heeft al vele watertjes doorzwommen. Als militair bij de marine vond hij dat de toenmalige Democratische president Jimmy Carter (1977-1981) met zijn "zwakke houding" de "boel verkl..t had". Nadien kregen ook de Republikeinse presidenten George Bush (1989-1993) en zijn zoon George W. Bush (2001-2009) dat predikaat opgeplakt. Dat soort taalgebruik was overigens een handelsmerk van Bannon.

Bekijk hier het portret dat "Terzake" in 2017 maakte van Steve Bannon en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik kom uit een Democratisch, pro-Kennedy, Iers katholiek werkmansgezin

Steve Bannon

Die haat tegen wat hij de elite noemt, is Bannon altijd bijgebleven, net als zijn "common man"-taal en sjofele manier van kleden. Dom is hij niet: zo studeerde hij Veiligheid en Strategie aan de universiteit van Georgetown en zat hij later op de Harvard Business School. 

In 1983 ging Bannon werken voor de zakenbank Goldman Sachs, een gigant op Wall Street en vaak een springplank voor een grote carrière. Voor Goldman Sachs ging hij in Los Angeles werken in de sectoren media en entertainment en regelde hij investeringen. Hij startte zijn eigen bedrijf, Bannon & Co., en investeerde in de succesvolle tv-serie "Seinfeld". Later verkocht hij zijn bedrijf aan de Franse bank Société Générale.

"De Leni Riefenstahl van de Tea Party"

Bannon combineerde zijn neus voor politiek, zaken en media verder en werd door Andrew Breitbart, de stichter van het gelijknamige radicaal-rechtse nieuwsmedium aan boord gehaald. Breitbart noemde Bannon de "Leni Riefenstahl van de (conservatieve) Tea Party", een verwijzing naar de beruchte filmregisseur tijdens de nazitijd in Duitsland.

Angst is goed. Angst zet je aan om actie te ondernemen

Bannon toonde zich een meester in het maken van documentaires die de rechtse, populistische en anti-establishment-ideologie fors in de verf zetten. Na de dood van Breitbart in 2012 nam Bannon de controle over de site over. Tegelijk was hij de drijvende kracht achter "Government Accountability Institute (GAI) in Florida dat diepgaand onderzoek verrichtte naar feiten -geen roddels- die belangrijke politieke tegenstanders in diskrediet konden brengen, met onder meer titels als "Clinton Cash" en "Bush Bucks" en Bannon slaagde erin om zijn verhalen in grote mediakanalen en zelfs tot The New York Times te laten publiceren.

Echt gevaarlijk werd Bannon in het bedrijf Cambridge Analytica (CA) dat op grote schaal gegevens op het internet onderzocht en probeerde uw voorkeuren te beïnvloeden via wat u op sociale media (Facebook) of zoekopdrachten via Google doet. Zo kon de kiescampagne van Donald Trump in 2016 heel gericht inspelen op het ongenoegen, de bekommernissen of de angsten van een deel van de traditionele Clinton-kiezers zoals de arbeiders in de industriestaten in de Midwest, waar Trump verrassend de verkiezingen won.

Even op de top van de Olympus

Als campagneleider van Trump werd Bannon beloond met de functie van strategisch adviseur in het Witte Huis en een zetel in de Nationale Veiligheidsraad (NSC). Even leek Bannon de machtigste man in Washington en werd hij de "macht achter de troon van Trump" genoemd. Lang bleef dat niet duren, Bannon raakte snel met iedereen overhoop en tenslotte ook met Trump, waardoor hij eind 2017 ontslagen werd. (Lees verder onder de foto).

Bannon hier in zijn meest succesvolle periode als topadviseur van president Trump.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Even keerde Bannon terug naar Breitbart News, maar daarna wierp hij zich op een grotere taak: het uitbouwen van een netwerk van gelijkgezinde radicaal-rechtse en nationalistische bewegingen in de westerse wereld. Zo wou hij een seminarie inrichten in een oud klooster in Italië, wat uiteindelijk niet doorging, en knoopte hij goede banden aan met radicaal-rechtse partijen zoals het Front National van Marine Le Pen in Frankrijk en de Lega van Matteo Salvini in Italië. Toch lijkt Bannon ook van geld te houden en dat zou nu fataal voor zijn verdere ambities kunnen worden.

Bannon als gast van Marine Le Pen, topvrouw van het Franse extreemrechtse Front National.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het interview dat onze reporter Jan Balliauw in 2018 had met Steve Bannon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen