Photo News 2019

Veilige wielerwedstrijden? Voorzitter Nokere Koerse vraagt hulp aan Vlaamse overheid

De voorzitter van de wielerwedstrijd Nokere Koerse, Robrecht Bothuyne, wil dat de Vlaamse Overheid stootkussens, vangnetten en aangepaste nadars ter beschikking stelt van wielerorganisatoren. Bothuyne is ook schepen van Sport en Openbare Werken in Kruisem (CD&V). Hij vindt dat vooral kleine organisaties extra steun kunnen gebruiken om veilige koersen op poten te zetten. 


De valpartijen van Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel doen de discussie weer oplaaien over de veiligheid in de wielersport. “Als organisator is een zware valpartij je ergste nachtmerrie” zegt Robrecht Bothuyne. “Je hoopt altijd dat het peloton veilig van start tot finish geraakt. We kiezen heel bewust voor een zo veilig mogelijk parcours, we kiezen dus niet voor elk klein straatje of elke bocht met kasseien. We leggen ook strobalen in bochten om eventuele valpartijen op te vangen maar dat kan beter en professioneler.”

Belangrijk voor organisatoren van jeugdwedstrijden

Robrecht Bothuyne vraagt nu aan minister voor Sport Ben Weyts (N-VA) om materiaal voor wielerwedstrijden te voorzien bij de uitleendienst van Sport Vlaanderen. “De Vlaamse overheid heeft een excellente uitleendienst voor sportorganisaties. Zo kan je bijvoorbeeld rolstoelen voor rolstoelbasket huren of golfuitrustingen, maar niks voor de wielersport”. Bothuyne stelt voor dat de Vlaamse overheid bijvoorbeeld ook stootkussens, vangnetten, reflectoren en aangepaste nadars ter beschikking zou stellen. “Zeker organisatoren van jeugdwedstrijden hebben steun nodig. Een koers organiseren kost geld en moeite. De koers is van ons, maar zal maar van ons blijven als we ook organisatoren van jeugdkoersen ondersteunen, bijvoorbeeld met de uitleendienst.”

In september staat het voorstel van Bothuyne op de agenda in het Vlaams Parlement

kasto80

Meest gelezen