En de winnaar is… "Aardappelen Vanhoebroeck" wint Korte Keten Kop 2020

Vera en Annie Vanhoebroeck, twee zussen uit Orsmaal bij Linter, zijn dé ambassadeur van de Korte Keten. De provincie Vlaams-Brabant reikte vandaag de prijs “Korte Keten Kop” uit tijdens een live-uitzending van Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. De twee zussen zijn natuurlijk erg tevreden met de erkening. 

Voor het tweede jaar op rij ging de provincie Vlaams-Brabant op zoek naar het uithangbord van de Korte Keten. In totaal waren er, verspreid over de provincie, vijf laureaten: speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Geetbets, Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos, Aardappelen Vanhoebroeck uit Linter, Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk en landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst. Afgelopen twee maanden kon er gestemd worden en Aardappelen Vanhoebroeck werd zo de winnaar. Het bedrijf wordt het komende jaar in de kijker gezet als “ambassadeur” van de Korte Keten in de provincie.

Trots

Annie en Vera Vanhoebroeck runnen al twee jaar het landbouwbedrijf van hun ouders. Naast aardappelen telen de zussen ook suikerbieten, wintertarwe, wintergerst en kersen. In de hoevewinkel verkopen ze een groot aantal van de geteelde aardappelen, en ook kersen en aardbeien. Annie en Vera willen aantonen dat ook vrouwen een boerderij kunnen runnen en trots zijn op hun beroep.

Door corona zijn meer mensen lokaal gaan kopen, ik hoop dat dat zo blijft
Annie van Aardappelen Vanhoebroeck

Dat ze nu de “Korte Keten Kop” winnen is een heuse erkenning voor hun werk. Annie is heel erg blij: "We hebben ons van in het begin keihard gegeven, de klanten aangespoord om te stemmen en campagne gevoerd. Ik hoop dat nu nog meer mensen lokaal gaan kopen. Door corona is dat meer opgekomen en wij hopen dat dat blijft."

Wat de zussen nu gaan doen?  "We gaan zo meteen naar de patatjes, naar het veld en onze klanten ontvangen", zegt Vera. "Er zullen veel mensen geluisterd hebben en we willen onze klanten echt heel erg bedanken." 

Terechte winnaar

Volgens gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V) is Aardappelen Vanhoebroeck de terechte winnaar: "“Door corona hebben de mensen de lokale economie herontdekt. Met de “Zomer van de Korte Keten” wilden we die trend vasthouden. Want de korte keten dat is het verhaal en de mensen achter het product kennen. Het is dichtbij in de buurt, je betaalt een eerlijke prijs en je volgt de seizoenen. Er hebben meer dan 3000 mensen gestemd, maar de winnaars zijn de twee zussen Annie en Vera van Aardappelen Vanhoebroeck geworden. Ze voldoen prima aan de voorwaarden voor de Korte Keten Kop.”

Vorig jaar won het zuivelbedrijf Melkerhei, ook uit Linter, de titel van “Korte Keten Kop”.

Meest gelezen