Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vliegtuig met Belgische noodhulp vertrokken naar Beiroet

Vanop de luchthaven van Melsbroek is vanmorgen een C-130 vrachtvliegtuig met Belgische hulp vertrokken naar Beiroet. Aan boord bijna acht ton noodhulp, vooral bestemd voor VN-kinderorganisatie UNICEF. De Belgische regering heeft al vijf miljoen euro geschonken, om de eerste nood te lenigen na de zware explosies van begin deze maand in de Libanese hoofdstad. 

Na een eerste vlucht op 14 augustus, is vandaag een tweede toestel met Belgische noodhulp naar Beiroet vertrokken. Aan boord 7,6 ton hulpgoederen, vooral humanitaire hulp voor Unicef. De VN-organisatie is al een tijdje aan het werk in Beiroet. Maar in de C-130 zit ook hulp in van de Belgische regering, zoals jerrycans. 

De explosies van vier augustus eisten minstens 181 dodelijke slachtoffers en meer dan 6.500 gewonden. Zo'n 30 mensen zijn nog altijd vermist. Het huis van meer dan 200.000 inwoners is vernield of onbewoonbaar. 

Meer corona-gevallen door de explosie van begin augustus?

Onze minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin had voor vandaag een bezoek gepland aan de getroffen stad, maar dat gaat niet door. In Libanon is net een lockdown van twee weken van start gegaan, wegens de toename van het aantal coronabesmettingen. De minister wil de risico's niet vergroten en heeft zijn bezoek dus uitgesteld.

Tot nu toe zijn er zo'n 11.000 coronabesmettingen vastgesteld in Libanon, de laatste dagen gaat de curve snel omhoog. Dat zou ook mee het gevolg kunnen zijn van de explosie. "Het overbrengen van de vele gewonden van de ontploffing naar ziekenhuizen zonder preventieve maatregelen heeft gezorgd voor een verspreiding van het coronavirus onder het medisch personeel en de mensen", zegt een anonieme medewerker van het Libanese ministerie van Volksgezondheid. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Niet alleen ons land maar veel andere landen sturen massaal hulp naar Libanon. Nederlanders hebben al bijna 13 miljoen euro gestort op Giro555. Dat is een noodnummer dat in het leven is geroepen door een aantal hulporganisaties.

Meer dan de helft van alle Libanezen leeft in armoede

VN-rapport

Dat de hulp goed van pas zal komen, blijkt uit een VN-rapport dat eerder van de week verscheen. Daarin staat dat nu al 55 procent van de Libanezen in armoede leeft. Bijna één op de vier (23 procent) leeft dit jaar zelfs in extreme armoede en heeft grote moeite om in het meest essentiële levensonderhoud te voorzien.

Ter vergelijking: een jaar geleden was dat maar 8 procent. Dat is niet te wijten aan de explosie, want de cijfers gaan over de periode van voor de ontploffing. Het is wel het gevolg van de diepe economische crisis die Libanon treft. De recente verwoesting van de hoofdstad Beiroet heeft de situatie voor veel Libanezen er natuurlijk alleen maar hopelozer op gemaakt.

AP

Meest gelezen