Bijna 3 op de 4 West-Vlaamse politici kregen al te maken met online haat

Zo'n driekwart van de West-Vlaamse politici kreeg al eens te maken met online beledigingen, bedreigingen of haatberichten. Dat blijkt uit een ondervraging van de Krant van West-Vlaanderen bij 158 burgemeesters en schepenen. 

Deze week sloot Kortrijks schepen Axel Weydts (SP.A) zijn Facebookaccount af, omdat hij de persoonlijke verwijten beu is. En hij is duidelijk niet de enige, want volgens het onderzoek bij de West-Vlaamse politici blijkt dat 1 op de 5 al overwoog om accounts op sociale media te verwijderen. En ongeveer 1 op de 10 diende in het verleden al een klacht in bij de politie.

"Toetsenbordhelden"

De burgemeester van Izegem, Bert Maertens (N-VA), schrikt niet van die cijfers. Ook hij krijgt vaak te maken met online beledigingen. "Mensen nemen zaken snel te persoonlijk, zeker op sociale media. En daar is de drempel natuurlijk lager om anderen uit te schelden. Ik noem ze wel eens "toetsenbordhelden". Want achter hun scherm en toetsenbord gebruiken ze grove woorden, maar als je het face-to-face wil gaan oplossen, dan willen ze dat niet doen."

"Ze noemen politici diverse dingen. Dat gaat van zakkenvullers, tot tamzakken en luilakken. Maar soms gaat het wel ver", vindt de burgemeester. "Soms vallen ze mij niet aan over zaken waar ze niet mee akkoord gaan. Soms gaat het gewoon over mijn uiterlijk of over mijn familie. Iemand heeft ooit zelfs mijn dochter bedreigd, dat is nog van een andere orde. Toen heb ik een klacht ingediend."

Meest gelezen