Burgemeester Francesco Vanderjeugd fietst 1.200 kilometer naar Lourdes: “Beloofd aan mijn moeder op haar sterfbed”

De burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD), vertrekt vandaag voor een fietstocht van 1.200 kilometer naar Lourdes. Hij beloofde aan zijn moeder op haar sterfbed dat hij vaak zou terugkeren naar het bedevaartsoord. Als diepgelovige vrouw was het voor haar een heel belangrijke plek.

De burgemeester van Staden koppelt zijn rit aan een goed doel: Downsyndroom Vlaanderen. Vanderjeugd is al vaak naar Lourdes geweest. “Als klein manneke, vanaf mijn zevende, ging ik al met mijn moeder op bedevaart. Ze zei altijd dat ze dat graag nog eens met mij wou doen. In 2015 en 2016 zijn we een week geweest. Haar gezondheid was toen al slecht. Het eerste wat ik wil doen tijdens mijn tocht is langs haar graf passeren.”

De moeder van Vanderjeugd was erg gelovig. “Die plaats voor haar was magisch. Ze hield haar enorm recht aan het katholieke geloof. In Lourdes wou ze elke avond de processie zien. Ze haalde daar haar kracht uit, zeker toen ze ziek was. Voor mij is het toch ook een magische plek.”

Getrainde benen

Het wordt een stevige tocht voor de burgemeester. Hij heeft wel goed getraind. In 2019 fietste hij voor zijn verkiezingscampagne langs alle West-Vlaamse gemeenten, toen een tocht van zo’n 1.000 kilometer. Nu is het nog iets meer. “Het is 1.200 km fietsen en er zitten ook 9.000 hoogtemeters in. Op de derde dag is het de bedoeling dat ik in Orléans aankom. Tot daar rijdt er iemand met mij mee, daarna moet ik alleen verder.”

Gepast tijdens coronacrisis?

Vanderjeugd moest eens hard lachen toen Radio 2 West-Vlaanderen hem vroeg of hij een stuk "Westvlees" in zijn broek zou steken. Het vleesbedrijf uit Westrozebeke, een deelgemeente van Staden, was begin augustus een broeihaard van coronabesmettingen. “Ik vind het niet ongepast om nu op reis te gaan”, antwoordt Vanderjeugd daarop. “Ik zou zeker niet vertrekken als het hier code rood zou zijn. Maar nu vind ik het kunnen. Er is iemand die mij vervangt en ik heb ook een noodtelefoon mee. Op 1 dag kan ik weer in Staden zijn."

Meest gelezen