GODONG contact@godong-photo.com

Communies mogen doorgaan in het najaar: “Elke parochie beslist zelf hoe ze het gaan aanpakken”

De eerste communies en vormsels zullen dit najaar kunnen doorgaan. Dat is bevestigd door de bisschoppenconferentie. In de lente werden de communies uitgesteld vanwege het coronavirus, maar met de huidige maatregelen kunnen de vieringen wel plaatsvinden.

De parochies mogen zelf beslissen hoe ze de communies en vormsels gaan organiseren. “We zullen in elke kerk apart moeten bekijken hoeveel communicanten en familieleden er per viering binnenkunnen”, zegt An Quaghebeur van het Bisdom Brugge.

“Als er maar plaats is voor 60 mensen, dan kan je er natuurlijk maar 60 toelaten", zegt ze. "Het kan zijn dat het team ervoor kiest om meerdere vieringen te organiseren en het in groepjes op te delen. Of ze kunnen het aantal familieleden per communicant beperken."

Grootouders?

Quaghebeur vraagt zich bijvoorbeeld af of er ook grootouders aanwezig kunnen zijn. "Het kan zijn dat de parochie enkel de familieleden toelaat die tot dezelfde bubbel van het kind behoren, of dat nu ouders of grootouders zijn."

De vormsels zullen in september en oktober plaatsvinden. De eerste communies worden verspreid over het schooljaar.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen