Videospeler inladen...

Hoe aerosolen aanpakken in slecht verluchte klaslokalen? "Ramen openen als er geen ventilatiesysteem is"

Vlaamse schoolgebouwen zijn vaak slecht (of niet) geventileerd, waardoor het coronavirus zich daar makkelijker zou kunnen verspreiden. Dat zegt professor bouwfysica Jelle Laverge een goede week voor de start van het nieuwe schooljaar. Voldoende verluchten zal belangrijk zijn. 

In Nederland is er ongerustheid over ventilatiesystemen in klaslokalen. De vrees bestaat dat aerosolen, minuscule luchtdeeltjes, het coronavirus in slecht verluchte lokalen zouden kunnen verspreiden. Nog elf dagen en het nieuwe schooljaar begint ook bij ons. Jelle Laverge, professor bouwfysica aan de UGent, stelt dat ook veel Vlaamse schoolgebouwen vaak slecht geventileerd zijn.

"We zitten hier met hetzelfde probleem", zegt Laverge in "De ochtend" op Radio 1. "In het begin van de coronapandemie ging men ervan uit dat de besmettingsroute via aerosolen beperkt was. Er komen nu meer en meer gevallen naar voren dat het zeer waarschijnlijk is dat er kans op besmetting bestaat. Bij kleine en drukbezette lokalen bijvoorbeeld, zoals klaslokalen, wordt die waarschijnlijkheid groter en groter."  

Naast ramen openen nog 3 andere opties

Hoe kan verluchting dan best aangepakt worden? Laverge: "Wat telt is verse lucht van buiten naar binnenbrengen. Op welke manier dat gebeurt, is minder van belang." Het openzetten van ramen is een perfecte voorzorgsmaatregel. Maar wat als het winter is en de temperaturen minder aangenaam voelen? Wat als het vriest?

"Je hebt nu nog een marge van 2-3 maanden om te proberen anticiperen en eventueel snel maatregelen te nemen of tijdelijk iets te installeren", aldus Laverge. Er blijken drie opties te zijn. "Een niet-geventileerde ruimte niét gebruiken. Of alsnog ventilatie voorzien via een volledig systeem of kiezen voor plaatselijke ventilatiesystemen in of boven een raam om zo klas per klas te ventileren.  En er bestaan ook luchtfiltersystemen om aerosolen uit de lucht te halen."

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Jelle Laverge in "De ochtend": 

Later vandaag komt de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement samen om zich te buigen over de start van het nieuwe schooljaar. Laverge vindt de ventilatie een "echt aandachtspunt" voor de commissie. 

HERBEKIJK hier het verslag van "Het Journaal" over hoe Nederlandse scholen omgaan met corona:

Videospeler inladen...

Meest gelezen